Превърнаха в бунище паметникът на отец Благой Топузлиев в Кърджали

Изображение 1 от 2

    Недобросъвестни кърджалийци превърнаха в бунище паметника на изявения дисидент отец Благой Топузлиев в Кърджали. Точно пет години след неговото откриване той тъне в буклуци.

    Ще припомним как на 20 септември 2016 г.българи, турци, помаци плакаха на паметника,който бе открит  на бул.”Сан Стефано” в Кърджали. Сред тези които не криеха сълзите си бяха бившият председател на Народното събрание  Цвета Караянчева, политическият затворник Рамадан Рунтов, репресираният от комунистите Мехмедрешад Мерт. За знаковото събитие в Кърджали от чужбина и страната бяха дошли съпругата на отец Топузлиев-Елисавета, брат му отец Милчо,съратникът му Петър Бояджиев.

     От името на инициаторите за изграждането на паметника говори председателката на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова.Тя подчерта ,че с общинският съветник Радослав Милев са положили началото на инициативата,съзнавайки,че това е позакъсняла стъпка към една от най-светлите личности в най-новата ни история.Иванова подчерта,че отец Топузлиев е израсъл в свещеническо семейство,служил е в храма „Св.Георги” в Кърджали и винаги е останал верен на Бог и Родина.Той бе достоен духовник и пастир,отбеляза Иванова.Според нея кърджалийският отец нито за момент не е изменил на своите принципи за свобода и вяра,бранейки както християни,така и мюсюлмани.За това той е отлъчен от Църквата и прогонен от Родината си.Нито един режим не може да смаже със сила духовността,категорична бе Иванова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини