Хасан Азис: Ако искаме да сме заедно в Деня Ашуре,трябва да се ваксинираме!

Изображение 1 от 6

      За 15 поредна година по инициатива на Община Кърджали се отбелязва Деня Ашуре. Той събира на Пазара кърджалийци, независимо от етнос и религия. По традиция и тази година бяха раздадени 3000 порции. За разлика от преди, това стана в цялата община като се започна от Пазара , храмовете в центъра, стигна се до кварталите и населените места.

     И днес на Деня Ашуре на Пазара бяха кметът д-р инж.Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди; енорийския свещеник отец Петър Гарена, зам.кметът Тунджай Шукрю;зам.-председателя на ОбС Лятиф Расим и общественикът Байрям Юсеин.

     В словото си градоначалникът посочи, че кърджалийци са свикнали да се подпомагат и затова се събират на Деня Ашуре. Той  е единствения истински в страната, защото се провежда в сърцето на града на Пазара. Заслужено сме си завоювали името Столица на толерантността, отбеляза още Хасан Азис. Градоначалникът посочи ,че ако искаме да сме заедно трябва да сме не само смели в условията на пандемията, но и отговорни.  Затова от свое име и от името на районния мюфтия и енорийския свещеник, Хасан Азис призова кърджалийци да се ваксинират срещу коварния вирус.

      Районният мюфтия Басри Еминефенди разказа на турски историята на ашурето и пророка Ной. Отец Петър го призова на шега да преведе думите си, защото самия той не можел поради слабото владеене на този език.

     Енорийският свещеник посочи, че малък поздрав няма, няма малка усмивка и малка човещина.  Тук няма страх пред пандемията. Крепи ни човещината,  завърши отец Петър.Басри Еминефенди го допълни, че въпреки предизвикателствата всички ще бъдем заедно.

      Организаторът на проявата общественикът Байрам Юсеин,който откри мероприятието посочи,  че инициативата е доказателство за единството на кърджалийци.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини