С над 20% поскъпва природния газ от днес

Природният газ поскъпва с 20,48% от днес, 1 септември, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на по традиция закрито заседание. Тя одобри цена от 69,40 лв. за мегаватчас, внесена сутринта от "Булгаргаз", което е с над 3% повече отколкото газовата компания предлагаше преди - 67 лв.

От комисията съобщават, че решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 01.09.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.08.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

"Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари."

В прессъобщение до медиите, което е прецедент за такъв ден, от "Булгаргаз" изрично посочват, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси.

По направените изчисления от "Булгаргаз", благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв., се посочва в изявлението на вносителя.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Че
    Честито !
    1 0
    17:36, 1 сеп 2021
    Според русоробите руския газ бил най-евтин.
  • 2
    То
    Тодорова
    0 0
    18:52, 1 сеп 2021
    Сега е само началото на ужаса който ни очаква наблжаващата зима.
Последни новини