Световен ден на фотографията

    За дата на изобретяването на фотографията се счита за 19 август 1839 г.

    На този ден преди 183 години на обществеността бил представен прототип на снимка - дагеротип. Изобретението принадлежи на Луи Жак Манде Дагер, скоро френското правителство купува патента за технологията от него. Първите изображения изисквали сериозни технически познания и са направени върху сребърни медни плочи.

    Снимка на Boulevard du Temple в Париж, направена от френския химик, изобретател и създател на фотографията Луи Дагер през 1839 година, е призната за първата снимка на човек. Тъй като поличаването на изображението са били необходими около 10 минути, всички движещи се обекти са изчезнали от него. Дагер обаче успял да заснеме мъж, койтоо стоял неподвижно през цялото време, за да му лъснат обувките. Вижда се замазването на главата му и на ръцете на ваксаджията, които са се движели през тези 10 минути.

    Дагеротипията е почти напълно заменена след 1860 г. с нови, по-евтини процеси, които създават по-устойчиви и лесни за проявяване образи. В края на 20 век се наблюдава възраждане на дагеротипията от малък брой фотографи, които се интересуват от художествените приложения на по-ранните фотографски процеси.

    Днес благодарение на бързото развитие на технологиите снимането е общодостъпно, а невероятната химия за получаването на копие от заснетото е изместена от дигиталните технологии. Но възникнала като комбинация от изкуство и технология, фотографията си остава поле за изява на артисти и професионалисти, запазвайки си ролята да предава както емоцията и погледа на автора, така и документалната страна на нещата от живота. Той не би бил същия без снимките (снимащите хора).

    През 2009 г. по инициатива на австралийския фотограф Корске Ара е установен Световният ден на фотографията, който се отбелязва на 19 август, за да отдаде заслуженото на изкуството, технологията и историята на фотографията.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини