Стотици афганистанци лагеруват край летището в Кабул с надеждата да напуснат страната

Стотици хора лагеруват около летището на Кабул с надеждата да могат да напуснат Афганистан след завоюването на страната от талибаните, предаде ДПА, като се позова на очевидци.

Мъже, жени и деца да спят на близките улици.

Лъжливи слухове, че всеки, който успее да стигне до летището, ще бъде евакуиран, накараха много афганистанци да се насочат натам. Те се опитват да се доберат до летището, като се катерят по защитните стени или по други маршрути.

Днес не е ясно дали летището ще обслужва редовни пътнически полети. Понастоящем то функционира в ограничен режим.

Много западни страни провеждат евакуационни полети за свои граждани и местни служители, които биха могли да попаднат под прицела на талибаните.
Германия планира днес четири евакуационни полета от Афганистан към Узбекистан и досега успя да изведе в безопасност 400 души.

Франция вече е евакуирала от Афганистан по-голямата част от хората, които бяха намерили убежище от талибаните в сградата на френското посолство в Кабул.

Италия иска да създаде въздушен мост, като италианското министерство на отбраната съобщи, че днес в Рим се е приземил първи самолет с 85 души.

На американските военни е казано да взимат решения за отварянето или затварянето на определени пунктове за достъп до летището, като вземат предвид развитието на ситуацията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини