С богата и разнообразна програма Димитровград ще отбележи своя празник

Напълно обновена и с нови предложения е тазгодишната Програма за празника на Димитровград. В шест последователни дни от 28 август до 2 септември граждани и гости на града ще могат да посетят концерти, пиано бар на открито, шоупрограми, ретро автобуси, лятно кино, изложби, детски спортни игри, дигитална разходка в Планетариума и много други.

Първите два дни от нея са наситени със събития, за да могат гражданите и гостите на града да прекарат пълноценно свободното си време. 

Събитията започват от събота на 28 август с атрактивно изложение на Ретро автобуси, които ще бъдат разположени на паркинга до Голямата пейка. Изложението ще започне от рано в 9.00ч., за да могат не само младите, а и по-възрастните граждани да си припомнят така познатите по времето на соц-а автобуси за обществен транспорт. Най-старият автобус, който ще може да се види е Škoda 706 RTO от 1967г. Желаещите ще могат да разгледат возилата и да съпреживеят една уникална емоция, подготвена от община Димитровград.

Ново в програмата е и атрактивното и забавно шоу, което обединява Стендъп-комеди и забавна илюзия във формата "Нема к`во" с атрактивните Венсан и Калин Кирилов, които ще засягат фундаментални теми от ежедневието, в които може всеки да се припознае. Шоуто обещава смях и добро настроение в неделната вечер на площад "Поезия". Непосредствено след него ще бъде излъчен касов български филм, част от празничната програма в проекта Лятно кино.

За първи път в програмата са включени мероприятия и в единственият в областта и първи на Балканския полуостров Планетариум и Астрономическа обсерватория ЦПЛР-НАОП "Джордано Бруно". Четири дигитални разходки в Планетариума ще могат да направят посетителите по избор, в съботния и неделния ден от програмата. Чрез най-новата апаратура, която димитровградския планетариум получи в началото на годината, любителите на звездното небе ще могат да наблюдават детайлен образ на небесните тела. 

Станалият запазена марка за празничната програма на Димитровград Пиано бар на открито тази година ще бъде със участието на Кристина Дончева, станалата известна от последния сезон на музикалния формат "Гласът на България". На красивата сцена в пространството около шадравана на пл."Поезия" тя ще взриви публиката със своите изпълнения със своя бенд във вечерта на 28 август.. 

Зрелищното мото шоу и каскади на най-добрите български каскадьори ще може да се гледа в съботната привечер по бул.”Д.Благоев” /отсечката от ул.”Р.Ролан” до кръгово пред Спортна зала/, когато от 19.30ч. е планирано да започне традиционното вече „Stunt show”. То събира стотици любители на екстремните спортове и насища въздуха с одобрителни възгласи и аплодисменти при изпълнението на най-сложните и опасни номера на каскадьорите. По-късно същата вечер е и Рок концерта на спортен комплекс "Раковски" с участието на групите „White Walkers ” и "Sheky".

За неделния ден е планирано събитието за децата със детски спорни игри "Спарта Геймс"  от типа на популярните телевизионни формати "Игри на волята" и "Фермата". На четири арени малчуганите ще се забавляват и пробват уменията си умело ръководени от опитни спортисти, сред които и каскадьор. Вечерта след Стендъп комеди шоуто ще бъде излъчен и касов български филм в проекта Лятно кино на площад "Поезия".

В следващите четири празнични вечери започват концертите на голямата сцена на пл."България" за любителите на разнообразните жанрове. За кулминацията на празника на 2 септември са поканени уникалните изпълнители на групата D2 и рок-легендата Стенли. Концерти с ансамбъл "Родопа", Тони Стораро, специалното бижу в програмата е и балетна гала вечер с талантите от "Галаксико", танцьори от цялата страна и елегантните изпълнения на примабалерината и премиер солистът на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

В Художествена галерия "Петко Чурчулиев" по време на празника на града ще може да се види изложбата "Индустриалната живопис" на Мария Столарова, а в Историческия музей ще бъде показана колекция, свързана с побратимените градове и международните връзки на Димитровград в изложбата "Мостове на дружбата". 

Градска библиотека "Пеньо Пенев", също е подготвила няколко инициативи отбелязващи годишнината на града, като едната от тях вече стартира с изработването на Макет на Димитровград, чиято презентация ще бъде показана на 30 август, когато ще могат да се видят и изложени книги с автографи от известни автори, собственост на библиотеката. За първи път ще бъде изложена и експозиция на местния периодичен печат, издаван през годините в Димитровград. За първи път ценителите на поезията, ще могат да слушат поезия в Онлайн рецитал на стихове от димитровградски поети „Памет за поета” от 28.08 – 02.09.2021г. на интернет страницата на библиотеката на адрес: http://biblioteka.dimitrovgrad.bg/

Именно в градината на двете културни институции ще бъде представен в навечерието на празника на града и уникалния календар на Димитровград 2021/2022 с летоброене от септември до септември, който тази година е с тема синьо. Също на 2 септември ще бъде и Тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще се връчи официално отличието почетен гражданин.

Във седмица, в която започва програмата от 28 август до 02 септември, всеки ден от 17.00 до 22.00 часа, ще могат да се разгледат и купят ръчно изработени майсторски изделия в специално подготвена "Алея на занаятите", разположена от дясно на общината.

Традиционния за града Турнир по тенис на корт отново е включен в празничната програма за желаещите да премерят умения в двудневен турнир. Любителите на футбола ще могат да се включат в седмичен Турнир по футбол на малки врати, който ще започне от 23 август и ще има своя финал на 27 август.

Програмата за Празника на Димитровград е очаквана с интерес и традиционно привлича много гости отвън.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Нм
    НМИБ
    2 0
    15:48, 4 авг 2021
    На кого му пука от това ? Какво ще гледат по тея паркове ? Счупените ни пейки или боклуците ?
  • 2
    Ке
    Кера
    1 0
    16:30, 4 авг 2021
    Че то по това време пак ще има извънредно положение заради висока заболеваемост и ще да забранени масовите мероприятия. Та могат да обещаят и Мадона да докарат. 😁
  • 3
    Гр
    градски
    1 0
    15:06, 5 авг 2021
    Града им с мръсен въздух,обгазяван всекидневно тези от кметство за веселби ми говорят.Замазват важни теми за всички жители.Вместо на веселби се събудете и идете да протестирате.
Последни новини