Доброволци събраха около 5 тона боклук по поречието на Арда

На 31.07.2021 г. /събота/ и 01.08.2021 г. /неделя/ бяха проведени две доброволчески акции по почистване на битови отпадъци по поречието на р. Арда в близост до язовир Студен кладенец. Акцията се организира от  Фондация „АРБИТРА“ в района на землището на с. Седловина и землището на с. Широко поле, община Кърджали. Почистените места бяха идентифицирани съвместно с Община Кърджали. 

В Кампанията се включиха повече от четиридесет доброволци, бяха почистени около 16 дка обща площ и събрани приблизително пет тона гуми и битови отпадъци. Всички участници заедно положиха усилия за една по – чиста и красива природа в района на река Арда и язовир Студен кладенец.

Събраните отпадъци бяха извозени и депонирани до Регионалното депо за битови отпадъци в гр. Кърджали.

Целта на почистването беше да допринесе за опазването на биологичното разнообразие в трансграничните територии по поречието на р. Арда, като основна цел на проект „Опазване на биоразнообразието чрез устойчиво управление и опазване на редките видове и хабитати по поречията на реките Арда и Места и планината Родопи“ с Договор за субсидия №B2.6d.04/10.11.2017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция – България” 2014 – 2020 г.“. 

Видеа по темата

Последни новини