Банките в ЕС са близо до изплащането на дивиденти след силни резултати от стрес теста

Банките в Европейския съюз се доближиха до възможността да изплащат отново дивиденти след цялостно силно представяне на стрес тестовете, направени от регионалния банков регулатор. Резултатите бяха публикувани днес, предаде Ройрерс.

Тестовете показаха, че банките в ЕС са понесли удар в размер на 265 милиарда евро върху устойчивостта си на икономически сътресения. Две трети от техните капиталови буфери все пак остават непокътнати, констатира Европейският банков орган (ЕБО).

Резултатите от тестовете, които бяха отложени от миналата година заради Ковид-19, са сочени като определящи за възобновяването на изплащането на дивидени от банките. Тези плащания бяха забранени от Европейската централна банка по време на пандемията с цел съхраняване на капитала.

ЕБО е проверил устойчивостта на икономически сътресения на 50 водещи търговски банки. На тях се падат 70 на сто от банковите активи в ЕС.

При най-суровия сценарий, който обхваща три години до 2023-а и включва продължителни последици от ковид, съвкупното основно съотношение на капитала спрямо рисково претеглените активи е спаднало с близо 500 базисни пункта до 10,2 процента от 15 процента преди това.

Капиталът на банките, насочени повече към вътрешния пазар, е бил засегнат в по-голяма степен в сравнение с този на трансграничните банки.

Стрес тестовете, които вече се провеждат на всеки две години, бяха въведени на годишна база след глобалната финансова криза преди повече от десетилетие. Тогава данъкоплатците бяха принудени да спасяват недостатъчно капитализираните банки, припомня Ройтерс.

За първи път британски банки не са включени в теста, тъй като през декември миналата година Великобритания напусна ЕС. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини