Втори пореден ден Димитровград е обгазен със серен диоксид

    За втори пореден ден стационарната станция за качеството на атмосферния въздух, разположена в центъра на Димитровград засича сериозно завишаване на серен диоксид във въздуха на града. Нивата засечени днес в 2 последователни часа са драстично над максималната допустима граница, показва графиката на РИОСВ. 

    Обгазяването със серен диоксид (SO2) от близо 800,00 мкг/м3 е засечено в 13:00 и 14:00 часа, като максимално допустимата норма е 500 мкг/м3, а средно часовата норма е 350 мкг/m3.

    Завишените нива на серен диоксид (SO2) са засечени от стационарната градска станция във време, в което не бе позиционирана мобилна станция в района на ТЕЦ "Марица 3", която трябваше да бъде ситуирана, за да следи показанията на въздуха в пряка близост до замърсителя.

    Наша проверка на място към 14:00 часа установи, че станцията все още не е пристигнала, а от комините на димитровградския ТЕЦ пушек излиза само от по-малкия, който разполага със серопочистваща инсталация и в този час, за разлика от предходни наблюдения, пушекът който излизаше от него, бе бял. В преходни дни наблюдения на димитровградчани показваха, че тъмен пушек излиза и от двата комина на ТЕЦ-а.

    Законодателство


    Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) oпределя норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за серен диоксид. Въведените ПДК целят предпазване от вредния ефект на серния диоксид върху здравето на хората и околната среда. Регламентираните норми са следните:

    - СЧН - 350 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 24 пъти годишно)
    - СДН - 125 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 3 пъти годишно)
    - Алармен праг – 500 мкг/м3 (измерени през три последователни часа от съответните АИС и ДОАС)

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ри
      РИОСВ
      9 0
      08:06, 31 юли 2021
      само ще констатирате ли? Глоба, затваряне -Ковачки от предписания не разбира.Мъсният бизнес тука, а живеят във Франия.
    • 2
      Въ
      Вън
      2 0
      07:58, 1 авг 2021
      Значи всички в РИОСВ са за смяна , и тях да санкционират , а не само с палиативни мерки да се опитват да ни замажат очите.

    Още новини

    Последни новини