Изселниците от Бултюрк подкрепят юристът Петър Илиев за премиер на страната

    Разговор с Рафет Улутюрк,председател на най-влиятелната изселническа организация „Бултюрк” със седалище Истанбул

    -Г-н Улутюрк,събужда ли се българският избирател?

    -Знаете, че сме във втората година на започвалите промени в България. На 11 юли т.г. се проведе втори опит за прескачане на мутренско олигархичната трънлива плет, за съжаление бе не успешен. И то, въпреки голямата подкрепа на „служебното правителство“ и особено на премиера  Стефан Янев, на заместника му Гълъб Донев, на вътрешния министър  Бойко Рашков и др.  Открои се нещо много важно. Жаравата на българското обновление представа да се разгаря от само   себе си, като че ли угасва страстта на електората. В масата на не смогващите граждани се появи лош навик – да гласуват срещу заплащане.  Оказа се, че повечето хора са не заинтересовани от изборите, защото през годините, особено през последните 12 години държавата не им е дала нищо. В тях се таи напластено чувство, че управляващите ги грабят.

    Разкритието на Финансовия министър г-н Асен Василев за раздадените по някакви безотчетни формули 8 милиарда и 680 милиона лева на някои фирми без търг и договор и тази година, която сума се равняват почти на годишния доход на 2 милиона пенсионери и инвалиди силно потресе избирателите.

    Вие ми питате, дали българския избирател се събужда. Бих казал вече се размърда. Пробужда се! Така е и в Турция.  По кафенета и клубове си питат: В една страна с 14 500 юристи как е възможно правото, законността и справедливостта да са мъртви? В една по население малка страна, но с 72 хиляди полицаи как може да се откраднат 8 милиарда и 680 милиона лева?

    -Ориентира ли се българският избирател в разнопосочните послания на партиите?

    - Най ярък израз на мъдростта на българския избирател е това, че и на втората голяма схватка на 11 юли не излъчи голям победител. Не повтори грешките от 2001-ва, когато гласува за Симеон Втори и го направи министър -председател от раз, като повярва на лъжите му, че ще оправи нещата за 800 дни. Грешката беше частично повторена през 2009-та при  Бойко Борисов. Сега на очакващите нетърпеливо голяма изборна победа им каза в прав текст: „Не сте узрели за тази работа!“

     И трите  партии на протеста не са узрели за властта.

    -Коментира се сред изселниците нужда от нова конституция.Какво очаквате от нея?

    - В новата Българска конституция и закони трябва вече да залегне квотния принцип за участие на етническите малцинства в общественото и държавно управление и да се признаят всичките членове на международните договори за личностните и колективни права. Ако не се намери приложима формула за справедливост при демократични условия и сега, не може да се говори за единение и обединение. За законова база на правната уредба  да се приемат действащите юридически норми в съседна Република Северна Македония, които са общо приемливи.

    - Г-н Улутюрк, оставам с впечатлението, че не сте доволен от усилията за съставяне на правителство?

    Нещата са ясни, но неосъществими. Първо като гледам от далече в Софийския парламент все още няма кръгла маса, около която да седнат преговарящите.

    Срещите, които се провеждат са формални. Никой не очаква, че ще се подпише нещичко, даже протокол.

    „Има такъв народ!“ води преговорите все едно играе шах по наизустени правила, но другите страни като не знаят правилата и не искат  да са статисти в играта, получават удоволствие от това, че ги викат по ТВ програмите.
    Никой до сега не им каза, че ако ще се преговаря по правилата на шаха, първо всички фигури трябва да са подредени и никой не може да ги махне от дъската, защото на някой им се иска. За това съм на мнение, че в изказванията на Христо Иванов от „Демократична България“ и  Мая Манолова от „Стани БГ! Ние идваме!“ има елементи пречещи на успешния преговорен процес. До сега в България не е имало толкова сложно и заплетено политическо положение. Преговорите на г-жа Ангела Меркел за коалиционно правителство в Германия преди години продължиха 3 месеца, но в случая у нас става дума за осигуряване на парламентарна подкрепа на правителството на малцинството (65 депутати) на “Има такъв народ!“.
    Лично аз си представям това нещо както следва: „Има такъв народ!“ се прави на чайка, която иска да плува по вълните без да разпери крилата си. Тя иска движението да се осигурят от другите парламентарни партии. Но за да стане това, самата тя има условия - ГЕРБ да не влиза във водата. Преговарящата коалиции „Демократична България“ и „Стани БГ! Ние идваме!“ пък поставят условие ГЕРБ и ДПС да не влизат във водата. Смятам, че правителство на малцинството, което евентуално ще се роди с толкова много условия няма да  може да излезе от кувьоза.

    Продължаване управлението с правителството на Стефан Янев, който в момента има 68 % подкрепа от обществото до президентските избори,  които ще се проведат през есента, даже и до пролетта на 2022 г.

    -  Кого бихте посочили за евентуаленпремиер на България? Познавателни такава личност?

    -От разговора също се разбра, че българския проблем не е само политически, а има и юридическа страна, а също финансова и икономическа.Трябва да се направят и сериозни реформи. Редно ще е президента Радев да се спре на един харизматичен, независим и талантлив юрист с добра подготовка и богат опит.

    - Според Вас Има ли такъв у нас?

    Да има. Адвокат Петър Илиев. Тoй e глaвeн acиcтeнт в Юридичecкия фaкултeт нa Coфийcкия Унивeрcитeт „Cв. Климeнт Oхридcки” oт 2006 г. дoceгa. Прeпoдaвa „Кoнcтитуциoннo прaвo“,„Oргaнизaция нa прaвoзaщитнитe инcтитуции“ и „Прaвaтa нa чoвeкa в юриcпрудeнциятa нa бългaрcкитe cъдилищa“.

    Пeтър Илиeв е упрaвлявaщ cъдружник нa Aдвoкaтcкo дружecтвo "Илиeв и Пaртньори". Aдвoкaтcкoтo дружecтвo e oтличeнo зa нaй-дoбрa кaнтoрa нa 2020 г. в Нaциoнaлнитe нaгрaди зa прaвocъдиe. Няма нито едно загубено дело.

    Въпросите зададе:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      5 -1
      10:40, 30 юли 2021
      Зад И Т Н стоят доносниците от ДПС.
    • 2
      Ан
      АНОНИМЕН
      3 0
      11:33, 30 юли 2021
      Дпс-най големите хамелеони.лтурк или незнам какви си ще казват кои става и кой не за премиер. Интересчии.никаква вяра на тях
    • 3
      46
      466
      2 -1
      18:30, 30 юли 2021
      Изселниците да си гледат работата там, където са се изселили. Да не се бъркат в нашите работи. Защо изобщо ги питате дали одобряват нещо и някого, или не.

    Още новини

    Последни новини