Сърбия, Албания и Северна Македония договориха "мини Шенген"

"Отворени Балкани" - така отсега ще се нарича регионалната инициатива, която неформално бе наричана "мини Шенген", съобщи МИА.

Това бе съобщено на днешния регионален икономически форум в Скопие, на който присъстват премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 300 компании.

Както изтъкнаха Рама, Заев и Вучич с "Отворени Балкани" започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си.

Заев, Рама и Вучич се договориха да действат съвместно и да си помагат при природни бедствия, да отворят границите си, за да могат гражданите да работят свободно във всяка от трите страни и да извършат административна подготовка, за да се осигури свободно движение на стоките с нулево чакане на границите от 1 януари 2023 г. Целта е да се създаде единен пазар без граници за хора, капитали и стоки, съобщава "Независен весник".

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини