Защо оцетът и содата са толкова добри за почистване?

Изображение 1 от 2

    Все повече хора изхвърлят битовата химия от ежедневното си почистване и вместо това се обръщат към естествени продукти, като сода за печене и оцет, за да премахнат мръсотията, да дезинфекцират повърхностите и да оставят пространствата блестящи и чисти, според Reader's Digest. И така, защо те са толкова ефективни почистващи препарати? Отговорът е доста елементарен - содата и оцетът лежат на противоположните краища на скалата на рН.

    "Когато почиствате със сода за печене или оцет, всъщност правите много сложни манипулации с молекули", казва Мей Найман, професор в катедрата по химия в Държавния университет в Орегон.

    Сода е популярното име на натриевия бикарбонат (NaHCO3). Повечето хора вероятно го свързват с готвенето, защото той прави тортите и хлябовете ви големи и бухнали. Оцетът е разреден разтвор на оцетна киселина (HC2H3O2), произведена от бактерии по време на ферментацията.

    "Содата е обратното на оцета. Тя разтваря органичните вещества", каза Найман пред Live Science. "Подобно на оцета, тя не може да ви навреди и няма да бъде вредна при почистване на места, където съхранявате храната си."

    И двете кухненски съставки са ефективни почистващи препарати, защото се намират от противоположните страни на скалата за киселинност (рН). pH е мярка за това колко киселинно или основно е дадено вещество, по скала от 1 (много киселинно) до 14 (много основно), с неутрална стойност 7. Чистата вода има pH 7. Содата за хляб има pH 9, докато оцетът има рН 2.

    Почистване с двойна сила

    Като основа содата за хляб разтваря органични съединения като мръсотия, мазнини и други лепкави ледени частици. В допълнение, минералната структура на всяка частица сода за хляб осигурява нежен абразив за почистване, без да оставя драскотини след себе си. Като киселина, оцетът разгражда минерали, които се образуват от твърдата чешмяна вода, образувайки грозни петна върху мивки, вани и плотове.

    Комбинирането на тези два популярни домакински продукта може да доведе до невероятни резултати в кухнята, но е важно да не ги комбинирате в равни количества, защото трябва да държите сместа киселинна или основна, а не на неутралната стойност. Когато содата се смесва с оцет, киселината реагира с натриевия бикарбонат, като се отделя въглероден диоксид, което може да помогне за вдигането на мръсотията от почистваните повърхности.

    Ето няколко рецепти, които можете да опитате:

    • Освежете мивката си, като смесите една част сода за хляб с две части оцет. Тази смес започва да шуми и буйно се разпенва заради отделяния диоксид, като почиства и освежава канализацията.
    • Отстранете петна от твърда вода, като поставите напоена с оцет кърпа върху засегнатата област. След няколко часа отстранете кърпата и изтъркайте засегнатата област с паста, направена от сода и вода.
    • Убийте плесента в прането с помощта на сода и оцет. Добавете половин чаша сода с препарата за пране, за да подсилите процеса на почистване. Добавете една чаша оцет по време на цикъла на изплакване, за да убиете бактериите и да омекотите тъканта.
    • Почистете фугите, като нанесете паста от сода и вода. Напръскайте пастата с оцет, преди да изтриете мръсотията.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини