Курбан Байрам е.Настъпи най-големият празник за мюсюлманите

Рано тази сутрин в Кърджали приключи празничната байрамска молитва и бе обявено настъпването за свещения за мюсюлманите Курбан Байрам.Двата молитвени дома в областния център се изпълниха с вярващи. Общо в 240 джамии и месчиди в областта  Байрамът бе отбелязан с празнична молитва и проповеди .

Празничната служба в джамиите започна при изгрев слънце. Освен молитвата имаше и приветствие от кмета на Кърджали Хасан Азис,който избра да се моли в новата джамия.  Градът бе пуст,  а храмовете изпълнени с богомолци. На празничната молитва бяха дошли и много нашенци от Западна Европа и Турция,  пристигнали при близки за празника.

  Мюсюлманите се радват на новата придобивка. Новата джамия вече има акт 16 и богослуженията в нея се извършват безпрепятствено отбеляза за Кърджали бг вести районният мюфтия Басри Еминефенди. Той  изрази съжаление,че няма кържалийци по светите за мюсюлманите места.Тази година има ограничения за хаджа, заради пандемията от коронавирус. Изискванията са строги и много хора се отказаха,каза още Басри Еминефенди.

 От районното мюфтийство в Кърджали продължават традицията да предоставят месо от жертвени животни за социално слаби, сираци и възрастни хора. Тази година са дарени 20 телета за курбан. Всяка година все повече хора дават жертвени животни. Сега сред дарителите бяха както местни жители,така и изселници и гурбетчии. Това каза още Басри Еминефенди.Той посочи,че мюфтийството прави специална организация за заколването на животните съобразно шариата. Това става в специална кланица при спазването на изискването за халал.Месото ще се раздава във всички общини на областта,на нуждаещи се без разлика от етнос и вероизповедание, увери районният мюфтия. Той каза,че това ще трае три дни, колкото и празника. Сред тези които ще получат са старчески домове,болници,духовното училище в Момчилград.

Байрамският намаз в Ардино по случай  Курбан Байрама  се отслужи сутринта от 06.38 часа на градския стадион.  Намазът (молитвата) бе на открито заради продължаващата пандемия от коронавирус. Препоръчително бе всички мюсюлмани, които присъстват   на стадиона, за да участват в празничния намаз, да носят предпазни маски и да имат седжадета (намазлъци). След религиозният ритуал не се препоръчваше ръкуването и прегръщането.

Тържествената молитва за настъпващия мюсюлмански празник Курбан Байрам
в Момчилград бе отслужена в двора на Духовното училище, съобщиха
от джамийското настоятелство. Причината са строителните дейности в
близката джамия. Община Момчилград изми двора и мястото бе подготвено
за празничната молитва. Мюсюлманите отслужиха байрамски
намаз и в Старата джамия, която се намира срещу РУ – Момчилград.
Молитвата започна от 6.36 часа при спазване на
дистанция и носене на предпазни маски.
Курбан Байрам е един от двата най-големи религиозни празника за
мюсюлманите.  Празнува се в продължение на 4 дни. В първия ден мъжете
се събират на празнична молитва, а по-късно се извършва
жертвоприношение на животно като израз на благодарност към Аллах. По
време на празника семействата и близките се срещат и си дават прошка.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини