15-годишен българин създаде изкуствен интелект, които реши матурата по БЕЛ на 78%

Изкуствен интелект реши задачи от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Този проект впечатли участниците във форума "STEM , иновации и ... още нещо", който беше организиран в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, в рамките на Националната програма "Иновации в действие". Създател на платформата е младият програмист Радостин Чолаков, завършил девети клас в гимназията. Сега е на 15 години, но е започнал да се занимава с разработка на софтуер още на девет години, докато учи в родопското село Барутин, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Проектът, озаглавен АзБуки.ML, е онлайн платформа, която е съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект, с възможност да обработват българския език. Това включва корекция на граматични и пунктуационни грешки, генериране на текстове, синтезиране на гласов прочит от написан текст, резюмиране, оценка на настроението в текстовете. Компютърът може да прави кратки преразкази на дълги новинарски статии, както и да поставя запетайки в изреченията.

Учителите се шегуват, че изобретението на Радостин е още един аргумент изпитите да се провеждат присъствено, а не онлайн, каквито идеи се чуват напоследък. Програмата може да помогне на хитреци да си осигурят незаслужено високи резултати. Последната мисъл на Ради обаче е да помага за нечестно взимане на изпити. "Целта ми е да подготвим услуга за разработчици, компании или изследователи, които нямат познания в сферата на Невро-лингвистичното програмиране. Идеята ми бе вдъхновена от подобни модели за английския език, които стоят зад гласовите асистенти на Google и Apple. Разработвал съм приложения за тях и винаги съм се дразнил, че нямат добра поддръжка за българския език", казва Радостин.

По думите му, едно от основните предизвикателства при разработване на подобен проект с невронни мрежи е набирането на данни. За АзБуки.ML са използвани няколко милиона изречения и думи, набрани от корпуси на БАН, BulTreeBank и отворени онлайн портали. Помагали са му учени от ИИКТ, ИБЕ и УчИМИ към БАН, със своите експертни познания по български език, или с осигурен достъп до данни. Платформата се използва също за научни и демонстрационни цели в няколко университета и гимназии.

Възможните приложения на подобен продукт са много. С него може да се анализира настроение, може да бъде приложен в онлайн магазините, които да измерват успеваемостта на продуктите си чрез коментарите на потребителите. Медийните уебсайтове могат да вградят в статиите си гласов прочит на текста. Разработчиците на чатботове и други умни помощници могат да интегрират модула за граматичен анализ.

Най-новата услуга в АзБуки.ML е софтуер за подобряване работата на гласовите синтезатори за българския език, за да може да се синтезира по-реалистичен глас от написан текст. С това допълнение платформата вече дава много възможности не само за разработчиците и софтуерните компании, но и в сферата на образованието. Например, компютърът ще може да чете текста на учебниците за улеснение на деца с увреждания.

Преди да участва в първата си олимпиада, момчето от Барутин чува от учителката си по математика на село: "Ради, ти тук нямаш нужната подготовка, няма ги градските уроци, занимални, частни учители, ние не сме на това ниво, нищо чудно да не се справиш". Бях малък още и това ме разочарова донякъде, ала не се отказах, казва младежът.

"Това, че съм от село Барутин в Родопите, никога не ме е спирало да мечтая, да се боря и да вървя напред", казва програмистът, който обича красотата и чистия въздух в Родопите.

Радостин вече има зад гърба си множество успешни проекти, спечелени състезания, стипендии и отличия. Разработените от него приложения и програми се радват на голям интерес. Той си партнира дори със световни компании като Google. Лауреат е на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 г. и за 2021 г. Носител е и на награда от Българската асоциация по информационни технологии, в младежката категория, информират от МОН.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    Браво!
    1 0
    13:53, 5 юли 2021
    Какви таланти само има майка България... Дано това дете да не стане поредния "изтекъл" мозък за някоя развита държава, където уменията му ще бъдат оценени.

Още новини

Последни новини