Облекчение: от днес всички действат с електронни рецептурни книжки

От днес, 1 юли, стартира още едно облекчение за пациентите, които са хронични заболявания. Извежда се от употреба хартиената рецептурна книжка и стартира процесът на въвеждане на електронния й аналог.

Националната здравноосигурителна каса е създала организация за трансформиране и използване на базата данни от Националния регистър „Рецептурни книжки“ от общопрактикуващите лекари и аптеките, посредством функционалностите на софтуера им.

Всички общопрактикуващи лекари също имат ъпгрейд на софтуера, който им позволява да работят по новия начин, посочиха от Районната здравноосигурителна каса в Хасково.

„Нововъведението създава улеснение за пациентите, тъй като вече те ще посещават единствено личните си лекари при открито хронично заболяване или при промяна в терапията, без да се налага допълнително посещение в здравната каса за заверка на рецептурната си книжка. До скоро пациентите посещаваха личните лекари, след което отиваха до специализирана книжарница да закупят хартиена рецептурна книжка, посещаваха лекеря отново, за да попълни диагнозата им, здравната каса за заверка, отново се връщаха при лекаря за рецепта и накрая следваше да получат лекарства в аптеката, като носят на хартия рецепта и заверена рецептурна книжка. При получаване на лекарства по линия на здравната каса от първи юни не бе нужно да се носи хартиена рецептае в аптеката, а за издадените електронни рецепти след първи юли вече не се използва и хартиена рецептурна книжка.Процесът ще спести време и средства на здравноосигурените лица. Личните лекари са длъжни да издават електронни рецептурни книжки на пациентите си.“, коментира директорът на РЗОК в Хасково Ирина Колева.

Личните лекари и аптеките са уведомени за промените, добави тя. И уточни, че в преходния период след първи юли обаче хартиената рецептурна книжка все още ще трябва да се предоставя от осигурените лица в аптеката за всички хартиени рецепти, издадени преди първи юни,тази година и за всички електронни рецепти, издадени преди първи юли.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Това се въведе от 1 юни и вече 1 месец се работи така. Благодаря за новината.
    • Ре
      ре
      6 0
      15:25, 1 юли 2021
      бъркаш електронна рецепта с електронна рецептурна книжка
  • 2
    Ра
    Разгеле
    1 -5
    16:13, 1 юли 2021
    Трябваше да дойде служебно правителство, та да раз... Виж коментара
  • 3
    Ян
    Янко Митев
    0 -1
    19:50, 1 юли 2021
    Хубава работа ама нашенска! Пак ходиш при личния лекар,пак ти попълват рецептурната книжка....всичко си е същото без рецептите... а можеше да го направят всичко електронно.
  • 4
    Фе
    фен
    0 0
    20:41, 2 юли 2021
    Не по рецептурните книжки,а по новата цена на тока,разбрахме,че и служебното правителство,не може да се пребори,с енергото.
Последни новини