Окръжна прокуратура-Смолян с обвинение за измама с къща за гости

Окръжна прокуратура– Смолян внесе в съда обвинителен акт срещу Н. И., на 52 г., за това, че на 12.07.2010 г., в гр. Смолян, пред Областна дирекция на Държавен фонд “Земеделие”-Смолян, като управляващ и представляваш дружество със седалище в гр. Девин, обл. Смолян, при кандидатстване за финансово подпомагане на проект на дружеството по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., в справка-декларация за дела на приходите от продажби от земеделска дейност, представил неверни сведения, че  през 2009 г. дружеството е реализирало приход  от 1 284.50 лв. без ДДС от продажба на собствена земеделска производство, в резултат на което дружеството е получило безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 711.50 лв., от които 80%  /160 569.20 лв./ от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава, и 20% /40 142.30 лв./ от националния бюджет на Република България за ремонт и реконструкция по проект за къща за гости - престъпление по 248а, ал. 5 вр. ал. 3 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият Н.И. декларирал неверни приходи от продажбата на земеделска продукция пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, без дружеството да е развивало подобна дейност. В резултат на невярно представените сведения от обвиняемия, представляваното от него дружество е получило от европейските фондове горепосочените суми, с които извършил ремонт и реконструкция на съществуваща  база, превърната в къща за гости с шест стаи в района на гр. Девин.  Престъплението е разкрито след започнала проверка през 2019 г., разпредена от главния прокурор, свързана с финансирането на къщи за гости по европейски проекти.

Предвиденото от закона наказание, за което е обвинен Н. И., е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Това съобщиха от Апелатувна прокуратура-Пловдив.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини