Словакия първа в Източна Европа с одобрен план за възстановяване

Словакия ще бъде първата държава от Централна и Източна Европа, която ще получи зелена светлина от Европейската комисия за своя план за възстановяване и устойчивост, стана ясно в петък.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще бъде в понеделник в Братислава, за да връчи на словашкия премиер Едуард Хегер анализа на проектите и реформите, с който Еврокомисията предлага на страните членки да одобрят проектите, последна стъпка преди получаване на финансиране.

Словакия кандидатства за 6.6 млрд. евро безвъзмездна помощ до 2026 г. Правителството й предаде плана си на 29 април с проекти за научна и развойна дейност, цифровизация на администрацията, здравеопазването, развитие на възобновяема енергия, зелен преход в транспорта и в енергийната ефективност на сградите.

Изготвянето на планове е задължително условие за европейските държави, за да получат до средствата за възстановяване по рекордната спасителна програма на ЕС от 750 млрд. евро.

През следващата седмица Европейската комисия ще одобри предложенията и на Австрия, Германия, Латвия, Италия, Белгия и Франция, след като тази своите оценки получиха Португалия, Гърция, Испания, Дания и Люксембург.

В петък Естония предаде своите предложение в Брюксел, с което държавите, които още не са представили плановете си за това как ще похарчат безвъзмездното европейско финансиране и евтините заеми, които предлага ЕС, останаха три: България, Малта и Нидерландия.

Държавите имаха срок да представят за одобрение намеренията си до 30 април, но Еврокомисията каза, че предпочита да изчака тези, които имат нужда от повече време, за да получи качествени програми, вместо да ги връща за преработки.

По-рано тази седмица Еврокомисията набра първите 20 млрд. евро на световните пазари и е в очакване страните членки да одобрят първите програми, за да започне да превежда парите. Тази година държавите с потвърдени програми за възстановяване ще имат право на 13% от сумата, за която са кандидатствали.

Според регламента на Механизма за възстановяване и устойчивост Съветът на ЕС има един месец за окончателното одобрение на плановете от датата, на която Еврокомисията е установила, че те отговарят на условията за финансиране. Първите пари могат да пристигнат след първо число на следващия месец след окончателното одобрение.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини