Кметът на Сливен награди Зорка Каразапрянова

Зорка Каразапрянова получи награда на тазгодишното издание на конкурса „Театрални кукли на любими литературни герой“, който се провежда в Сливен. Наградата е специално учредена по повод десетото издание на конкурса и е за  принос за развитието му. Като  ръководител на школа за изобразителни и приложни изкуства в град Първомай, Зорка Каразапрянова и нейните ученици са неизменни участници, а миналата година получиха и първа награда за тризмерната кукла на Баба Яга. Призът на г-жа Каразапрянова ѝ беше връчен от кмета на община Сливен Стефан Радев. Той  я поздрави и й пожела успех и още много творчески начинания. Във фоайето на театъра след официалната церемония бе открита и изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в конкурса

„Театрални кукли на любими герои“ е част от Фестивала на детската книга, който тази година се проведе за 23 път в града на Сините камъни.

Въпреки многобройните трудности породени от пандемията, организаторите от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени премиери на нови книги; срещи с илюстратори; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории; изложба на илюстрации на Катина Пеева и др.

 В различните прояви се включиха над 6000 деца и юноши от Сливен и от страната, както и много гости на фестивала и на града.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини