Кой лъже за източените язовири. От сателит се вижда най-добре

В ГЕРБ си мълчат за милионите, раздадени в различни схеми. Те си намериха друг коз - служебната власт източвала язовири, за да ги набеждава в золуми. Сателитни снимки на язовирите обаче ясно показват истината.

Емилия Милчева, DW

Сателитна снимка показва наличието на вода (в синьо) само в един от трите язовира Злати войвода
Панта рей. Всичко изтече и дори служебният министър на икономиката Кирил Петков не знае останали ли са някакви средства в държавната фирма “Монтажи” от 630-те милиона лева, отпуснати през 2018 г. за ремонт на над 400 опасни язовира. От ГЕРБ избягват да възразяват за милионите, раздадени чрез директно възлагане, като при схемата в “Автомагистрали”. Със същия успех можеха да ги насипят с черпаци във фирмените банкови сметки. Те са си намерили друг коз - че служебната власт точи язовири, за да набеждава ГЕРБ в зулуми.

Дума срещу дума

В защита на отишлата си власт бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов използва мантрата, така обичана и от бившия премиер Борисов - как ГЕРБ и само ГЕРБ се е погрижил за инфраструктурата, особено за опасната за живота на хората. Лъчезар Борисов не спира да повтаря как язовир “Пазар дере” е бил източен на 31 май, а за другите два - “Злати войвода” 3 и 4 твърди същото, но не знае кога, тъй като не разполагал с документи за тях. В предаването “Лице в лице” на bTV вчера Лъчезар Борисов съобщи още, че макар да се изисква уведомление на  Басейнова дирекция, на МВР и община за изпускането на язовир, “за “Пазар дере” такова уведомление няма”.

Тези три язовира са от десетте, чиито ремонти са приключени - това е реалният резултат от сключените 266 договора с шест фирми. Според Борисов, няма как, когато фирмата-изпълнител е предавала работата по ремонта, язовирите да не са били пълни - иначе комисията не би могла да провери системата на съоръжението. Разбира се, винаги съществува и хипотезата комисията силно да е мижала… Но в този случай не ѝ се е наложило, тъй като, противно на Лъчезар Борисов, служебният министър Кирил Петков твърди обратното - причината трите язовира да са празни е, че не са влезли в експлоатация. Приемно-предавателните протоколи за язовирите “Злати войвода” 3 и 4 са били готови на 31 декември 2020 г., платени са и парите - 1.9 млн. лева за единия и 547 000 лева за другия. Но така и не са предадени.

След като това стане, Петков е разпоредил да бъдат предадени на държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”, чийто принципал е Министерството на икономиката. “Всеки договор (за ремонт и възстановяване на язовири – бел. а.) ще бъде предаден на комисията за прозрачност и контрол, за да нямаме разходи за материали и услуги от два до пет пъти над нормалните”, заяви Кирил Петков на пресконференцията, на която служебният кабинет отчете първия месец от работата си.

От сателит се вижда най-добре


Сателитна снимка от 13.5.2021. На нея се вижда, че язовирът "Пазар дере" е пълен с вода.

Изображения от системата от сателити Sentinel на Европейската космическа агенция обаче показват, че язовирите са били… празни. Те бяха изпратени до Дойче Веле от експерт, пожелал да остане неназован. За целта той е ползвал данни, които са публични - събират се в портала, известен като Научен център за данни на Sentinel. Това е Центърът за отворен достъп по програмата “Коперник”.

Изображенията са обработени чрез алгоритъм NDWI, за да бъде визуализирано наличието на вода в дадено изображение (в синьо). На база на изпратените 18 изображения, най-ранното от които е от ноември 2019 г., експертът, с когото Дойче Веле разговаря, заключава, че язовир “Пазар дере” е празен от началото на 2020 г. Към 31 януари 2020 г. изображенията показват, че в него е имало вода.


Сателитно изображение от 31.3.2021 година показва липса на вода в язовира

Що се отнася до останалите два язовира - “Злати войвода” 3 и 4, сателитните данни във вид на 11 изображения показват, че от ноември м.г. почти до края на януари те са били празни. През пролетните месеци - до началото на април, във водоемите има вода, но на 30 април т.г. отново се виждат празни язовири. Тогава още управляваше третият кабинет на Бойко Борисов - служебното правителство застъпи на 11 май. Така че водният дух, източвал язовири, не ще да е от служебния кабинет.

Как са усвоени парите?

Тук се виждат трите язовира "Злати войвода" пълни с вода през 2017 година

Но ако тази дилема може да се разреши с неманипулирана информация, значително по-трудно ще е да се разбере как са усвоени тези над половин милиард лева, дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК), която пък ги прехвърля на “Монтажи” за ремонтите на язовири. Както и за Българската банка за развитие (ББР), и тук Кирил Петков среща съпротива от ръководството на ДКК - изпълнителният ѝ директор Ясен Спасов избягва срещи с него, както и шефът на “Монтажи” Тихомир Димитров.

Както обясни публично служебният министър, законът за публичните предприятия е така направен, че Димитров се отчита пред Спасов, но не и пред министъра  - “Монтажи” е дъщерно дружество на ДКК. Освен това ръководството на ДКК се сдоби с увеличен мандат до 2026 г. в последните дни от управлението на ГЕРБ, бетонирани бяха ръководствата и на други ресурсоемки фирми с бързи конкурси. Но и тях прииждащите води ще ги отнесат.

Панта рей. 

Източник: Дойче веле

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    13 -1
    11:10, 17 юни 2021
    Крадливата БКП-мутра Буци и ГЕРБ превърнаха България в кочина.
  • 2
    По
    Порчо
    12 -1
    12:25, 17 юни 2021
    То е пределно ясно кой лъже! Крадливият селски тарикат от Банкя! Дръвениьот шоп!
  • 3
    Ге
    Гешев
    2 -1
    08:56, 18 юни 2021
    Мата Хари и Орешарски са ги източили.
    Накарал ги е Радев..
    Буци кротко си е спял в Бояна.

Още новини

Случаен виц

Последни новини