ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

Малките язовири са проблемните язовири. Това каза пред БНТ Петър Горновски, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

По думите му години наред не са полагани грижи за тях. Това се дължи на прехвърлянето на отговорностите на общините.

Петър Горновски уточни, че язовир "Бързина" е голям проблем и затова утре се събират в Министерски съвет на среща с икономическия министър Кирил Петков. По думите му трябва да се намери решение язовирът да е безопасен. Именно от този язовир стана трагедията в Мизия през лятото на 2014 г.

Стената е само на държавата, а той е последен от една каскада от 14 язовира. Този язовир е опасен, констатира той.

Заради язовир "Бързина" е започнала и промяната в Закона за водите. През 2018 г. с промените в Закона за водите са установени 416 критични язовира. Десет са завършени, 266 са със сключени договори, ремонтират се в момента 100 язовира.

Петър Горновски обясни, че 73 язовира са с първа и втора степен на преливане и ако мине вълната ще залее населените места.

Според него трябва общините да прехвърлят собствеността на държавата. Той уточни, че 73,7% са общинска собственост, а едва 11% са държавна собственост. Има обективни проблеми със стопаните.

Горновски обясни и как прави проверка - тя става с технически средства - дронове. Правила го главната им агенция - като се извършват огледи и, ако има нарушения, се правят констативни протоколи и се дават предписания. Ако предписанията не се изпълняват, глобите са двойни.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини