Петър Витанов: България не решава нито един генерален проблем с Плана за възстановяване и устойчивост

България няма да реши нито един генерален проблем през Плана за възстановяване и развитие. Това каза ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в студиото на "Денят на живо" по NOVA News. Според него документът е подготвен хаотично, без стратегически цели и с неясна посока. А служебното правителство няма как само за месец да промени нещо генерално и да навакса пропуснатото.

"С Плана трябваше поне да стартираме енергийния преход в България. Няма как да имаме зелен преход, без да имаме енергиен преход. Имаме огромен проблем с въглищните централи. От 12 години се знае, че той ще възникне, но правителството го замиташе под килима. С какво ще се заменим Мариците. Това трябваше да е фокусът на правителството и тези огромни средства, които идват по Плана, можеха да помогнат за този безболезнен енергиен преход", коментира Витанов.

Евродепутатът отбеляза, че няма стратегически план и за развитието на туризма.

"В България туризмът носи 10 процента от брутния вътрешен продукт, но ние нямаме една мярка, която да е свързана с него", каза Витанов и добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма нито ред и за т.нар "зелен транспорт".

Според Петър Витанов не могат да се очакват чудеса само за месец, защото няма как да се направят корекции в стратегически документ, който би трябвало да се подготвя много по-дълго време.
"Планът не беше подготвен своевременно и служебното правителство няма много ходове. Ако не бъде внесен юли, следва септември, което ще е пагубно за България", каза още Витанов.

Социалистът прогнозира, че един от най-важните сектори в икономиката ни - туризмът вече няма да е същият.

"За съжаление туризмът няма да се върне в същия вид. Този, който познавахме до момента - на много хора, струпани в едно пространство, с много услуги на едно място, няма да е възможен занапред", каза Витанов и добави, че хората се страхуват за здравето си след ковид-епидемията.

"На преден план излиза друг вид туризъм - балнео, спа, здравен. Ние смятаме, че нашата държава, като член на Европейския съюз, има много предимства. Да се съревноваваш с Турция, Гърция, Хърватия не е целесъобразно предвид факта, че те имат и по-голяма морска ивица, и по-дълъг сезон. Ние обаче имаме предимство в термалните и минерални извори", смята Витанов.

И още един аргумент защо българският туризъм трябва да се развива в тази посока - 92 български общини имат условия да го правят.

Витанов припомни и предложението след ковид-кризата да бъде направена програма за ваучери в Европа, които да бъдат финансирани от Европейския съюз и да са предназначени за хора над 60 години.

"Ако Европа стимулира тази програма и помогне на възрастните хора да се възстановяват, това може да даде допълнителен тласък на туризма, ще налее допълнителни средства на икономиката и бизнеса", коментира Витанов.

По повод отчета на служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че то не надвишава своите правомощия, защото в обществото се е създала голяма нетърпимост към корупцията и са необходими разкрития за това, което се е случвало през изминалите години. Западната преса също следи под лупа случващото се в София, а публикациите за страната ни евродепутатът нарече "убийствени".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини