10 причини да пием кафе

Рано сутринта. Чаша ароматно кафе ни чака на кухненската маса. Така започва сутринта за много хора.

Дали в забързаното ежедневие или в почивните дни, рутината в ранните часове за много от нас е една и съща, а именно чаша ароматно кафе. Със захар, без захар, с мляко или чисто, няма значение. Тази напитка доставя на сетивата ни онова чувство на вътрешна удовлетвореност и ние можем да започнем деня с добро настроение и да дадем 100 процента от себе си през деня.

В средата на 60-те години на XVII век кафето се превръща в най-популярната напитка, която хората са консумирали за закуска. И днес тази тенденция се запазва.

Според „критиците” на кафето то е вредно, оказва влияние на цвета на зъбите ни и още куп отрицателни черти, но сега ще ви запозная с 10-те причини защо денят ви да започва с доза ароматно кафе.


1. Освобождава напрежението

Някои химични вещества, съдържащи се в него, спомагат значително за намаляване на депресията. Това означава, че когато си в лошо настроение – пий кафе.


2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата

Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. До 2 чаши кафе дневно повишават настроението и с това здравето ни като цяло

Това му свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване към кафето. Но с напитката не бива да се прекалява – тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника. А вие колко чаши кафе пиете на ден?


4. Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият болестта на Паркинсон.


5. Кафето подобрява и кратковременната памет

Учените предполагат, че вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.


6. Кафето (при определени ситуации) е полезно дори за децата

През 1999 г. официално бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата (в случай на внезапно спиране).


7. За всички спортуващи

Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. В такива ситуации то е дори по-ефективно от аспирина.


8. Кафето съдържа хранителни вещества, важни за оцеляването

Една чаша кафе съдържа 11% от дневната препоръчителна доза витамин В2 , 6% витамин В5 , 3% манган и калий и 2% ниацин и магнезий.


9. Кафето помага в борбата с топенето на излишните мазнини

Изследванията са показали, че употребата на кофеин може да ускори вашия метаболизъм от 3 до 11% . Това е едно от малкото естествени химически вещества, които действително помагат в битката срещу излишните килограми.


10. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола

Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб. Е, хора, време е за чаша кафе без никакви угризения.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Df
    dfg
    0 0
    16:26, 24 юни 2021
    Забравили сте да напишете най - важното - че кафето е наркотик.
Последни новини