Четиринайсто издание „Празник на изкуствата – Денят на Нели“ в СУ „Йордан Йовков“

Изображение 1 от 3

    С великолепното акапелно изпълнение на песента „Зора се е зазорила“ от учителката по музика в училището, Гинка Матева, започна четиринайстото издание на „Празника на изкуствата – Денят на Нели“ в СУ „Йордан Йовков“.

    Тази година то бе на тема: „За да останем хора! Хора - бдящи! Бдящи за бъдещето на света!“ – цитат, взет от есето на Нели „Глобализацията като световен процес и чуждите езици“. Цялото тържество носеше духът на темата. Затова и водещият Петър започна с незабравимите думи на Веселин Ханчев:

    За да останеш, за да си потребен,

    за да те има и след теб дори,

    ти всяка вещ и образ покрай тебе

    открий отново и пресътвори.

    Втората водеща – Илайда се обърна към семейство Веселина и Тодор Черкезови и им представи гостите, които присъстваха на тържеството. Сред тях бяха: Вилдан Сефер – Старши експерт в Областна администрация; Мариана Ликова – директор на Дома на културата;бивши и настоящи учители, близки и приятели на семейство Черкезови, хора на изкуството, родители.

    „Валсът на цветята“ от Чайковски, в изпълнение на учениците от 1.в клас, с ръководител Лидия Бонева, бе танцът, който постави началото на изпълненията в празника. „Специалният ден“ продължи с изпълнения на стихове на немски и английски език, съответно на Мерджан Мехмед  от 11 б клас и на Ивайла Димитрова от 8 а клас.

    Всяка година Нели вдъхновява талантите на училище, които се състезаваха в различните изкуства: литература, изобразително изкуство, фотография и музика.В конкурса за рисунка взеха участие  44-ма художници, а в различните литературни жанрове писаха 42-ма ученици и 3-ма учители. Като фотографи се проявиха 52-ма ученици и шестима учители.

    След като двама от наградените,Велислав Бонев  и Дима Камарева,прочетоха творбите си– стихотворение и разказ, започна награждаването.

    Госпожа Кюпрюджиева и господин Черкезов връчиха 62 награди в различни области, а поздрав за всички участници бе  изпълнението на  цигулка на талантливата Йоана Нановаот 5.а клас.

    Дойде моментът, в който водещият покани директора на училището, госпожа Кюпрюджиевада обяви темата за следващата година. Обръщайки се към талантливите йовковци с поздравления за постигнатите успехи тя обяви следната тема: „Сънувах сън и беше той прекрасен! “ – цитат от стихотворението на Нели Черкезова „Сънувах сън“.

    По традиция думата бе дадена и на господин Черкезов, който в обръщението си каза, че е възхитен от това, че всяка година творбите от конкурсите стават все по-зрели и може би децата ще са тези, от които ще се учим на отношение към света.Не бе забравен и традиционния подарък за училището. Тази година семейство Черкезови бяха избрали старинен часовник. Поднасяйки го на директора на училището, доктор Черкезов каза, че той носи много символи, но всички те са свързани с изкуството, защото то съществува откак съществува и светът.

    Думата бе дадена и на гостите. Взе яВилдан Сефер – Старши експерт в Областна администрация, която поднесе своите и на областния управител поздрави.

    Празникът завърши с танца „Алилуя“ на учениците от 1.а клас, с ръководител госпожа Росица Христова и с припомняне на темата за следващата година.

    След края на тържеството, присъстващите можеха да се насладят на разположената във фоайето на втория етаж изложба от творбите на наградените рисунки и фотографии.

    клуб Журналист и клуб Фото свят

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини