Нови находки на Хераклея Синтика

Само за няколко дни древният град край Петрич Хераклея Синтика е разкрил пред археолозите част от своите тайни. Тазгодишните разкопки започнаха на 1 юни и до момента е открито изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик, а най-новото откритие е от тази сутрин и представлява долната част от мраморна статуя на богинята Нике.

Статуята има запазени криле и това е помогнало на екипа да установи, че е на древногръцката богиня, каза за БТА доц. Людмил Вагалински - ръководител на екипа, който изучава Хераклея Синтика. Статуята е пострадала в края на III век при нападение на варвари, а откриването и по време на разкопките показва, че в града е имало култ към богинята.

Едни от най-ценните открития по време на разкопките са надписите, а само няколко дни след началото на тазгодишните разкопки, екипът е попаднал на изцяло запазен надпис на старогръцки, който датира от I век след Христа. Надписът е разчетен от епиграфа Николай Шаранков и след реставрацията ще бъде изложен в новия исторически музей в Петрич. Той е от трима агораноми на Хераклея Синтика и е в чест на римския император Тиберий. Тези хора са отговаряли за търговията, включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките, имали са право и да наказват търговци, които мамят купувачите, обясни пред репортер на БТА доц. Людмил Вагалински.

Всички артефакти, които археолозите откриват, дават възможност да се направи хронология на събитията, да се разгадае историята, посочи доц. Вагалински. На терен има постоянен реставратор, както и регулярен, който отговаря за градежите и мраморите. Трябва да сме етични към миналото на тези хора и да го пазим, за да имаме и радост, и полза ние, които се явяваме повече или по-малко техни наследници, посочи доц. Вагалински.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини