Защо цените на тока растат и какво стои зад поредното поскъпване

„Винаги усилието е да се запазят цените за бита с възможно най-малко увеличение. Когато всички останали пазарни сегменти вече са на свободния пазар, инструментите за това намаляват“, коментира в предаването „Преди всички“ на БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Такива повишения – 40-50%, говорим за енергийна компонента, са направо шокови, особено за малкия бизнес, който още не е свикнал да бъде на свободен пазар“, отбеляза Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Има различни причини за това да не се предлагат дългосрочно количества на електроенергийната борса, поясни доц. Георгиев. По думите му самият бизнес е искал повече количества през пазара „ден напред“ като най-ликвиден и даващ сигнал каква е стойността на енергията в момента.  

По-малките потребители до миналата година бяха защитени, на тях КЕВР им определяше цена. Сега трябва да се научат да следят този пазар, подчерта Ивайло Найденов и посъветва потребителите много внимателно да четат всички условия в сключваните от тях договори за доставка на ток.

Всяка политика, всяка сделка – зелена или друга, на глобално или европейско равнище, трябва да бъде покрита от потребителите и не можем да се учудваме, че цената на електроенергията скача, когато цената на емисиите расте, при това с регулаторна намеса, посочи още доц. Атанас Георгиев.

„В една лодка сме – целият Европейски съюз, и в тази лодка плиска от всички страни“, отбеляза доц. Георгиев.

„Всички плащаме сметката най-накрая. Когато се увеличава цената на енергията, се увеличават производствените разходи, съответно се повишават цените на суровините. Имаме всеобща верига на повишение – това е общата картина в Европа от началото на годината. Не само в цената на електроенергията, в цената на природния газ се наблюдават същите тенденции. Европа тази година е с много високи ценови равнища в сравнение с останалия свят“, изтъкна Георгиев.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини