НЗОК удължава облекчения режим за отпускане и предписване на лекарства

Удължава се до 30 юни облекченият режим за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК.

Удълженият срок е във връзка с приетото от правителството решение за удължаване на срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, свързана с пандемията от COVID-19, поясняват от НЗОК.

Мерките са свързани и с необходимостта от издаване на актуални електронни рецепти за медикаментите и нови протоколи, както и предвид предстоящото стартиране на "Електронна рецептурна книжка".

До 30 юни включително аптеките могат да отпускат лекарства само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни.

От 1 юли всички здравноосигурени, включително и тези, които са получавали медикаменти със служебна рецепта "S"/служебен отрязък "S", следва да се обърнат към лекуващия лекар за издаване на актуална електронна рецепта за необходимите им медикаменти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини