Рибари откриха амбра за 1,5 млн. долара в мъртъв кашалот

Група рибари в Йемен намери мъртъв кашалот в Аденския залив. Младежите веднага се заинтересували от находката, тъй като вътре в трупа може да има амбра - рядко и ценно вещество, което се образува в храносмилателния тракт на кашалотите и се използва в парфюмерията за фиксиране на миризмата. И не сгрешили.

След като извадили тялото на кита на брега, те открили парчета амбра с общо тегло 127 килограма. Съобщава се, че цената на амбрата е около 50 хиляди долара за килограм. След известно време рибарите успели да продадат намерената амбра за 1,5 милиона долара, пише BBC.

Рибарите - 35 души, казват пред репортери, че са разпределили по равно парите. Те си купили къщи, коли и лодки и възнамеряват да създадат семейства, а също така помагат на най-бедните жители на тяхното село. Въпреки факта, че сега могат да живеят в комфорт с тези пари, младежите не възнамеряват да се откажат от риболова.

Амбрата се секретира в резултат на дразненето на чревната лигавица на кита от роговите човки на погълнатите калмари. Освен това се образува само в тялото на 1-5% от мъжките китове. Сега, когато е в сила забрана за китолов, амбра може да бъде получена само от трупа на мъртъв кашалот или случайно намерена на морския бряг.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини