Асен Василев очаква "пълна информация" за пристанището на "Лукойл" в "Росенец"

Представители на "Гранична полиция" и на Националната агенция за приходите (НАП) ще работят съвместно с колегите си от Агенция "Митници" в пристанището на "Лукойл" в "Росенец", за да се събере "пълна информация" за дейността му. Това казва министърът на финансите Асен Василев в интервю на живо за "Свободна Европа". Обяви, че в момента текат проверки на измервателните уреди, събира се оперативна информация и до 1-2 седмици очаква да има детайлна картина.

"Лукойл" има 35-годишна концесия върху нефтения терминал на пристанището, дадена при първия кабинет "Борисов" през 2011 г.

В отговор на въпрос за това, че през годините "Лукойл" не е плащала почти никакъв корпоративен данък министърът съобщава, че една от задачите, по които се работи в НАП в момента е проверка на това обстоятелство и по-конкретно на т. нар. трансферно ценообразуване. Обясни, че става дума за сделки, при които стока се купува в чужбина, а се ползва в друга страна, където тя е призната за разход. Целта на проверката е да установи дали в случая покупката е на пазарна цена или на по-висока, при което облекчението е по-голямо и на практика печалба не остава в страната на ползване. С това се е заела дирекция "Големи данъкоплатци" в НАП.

На въпрос защо Министерството на финансите все още не е дало информация за ревизионните актове на дружеството от 2016 г. и 2017 г. след като през 2018 г. "Да, България" спечели дело по въпроса Василев обясни, че става дума за данъчна тайна. В допълнение съдът написал решението си "йезуитски" - да се даде цялата информация, която не противоречи на закона. "Проблемът със закона е, че информация за обороти, наложени глоби и др. представляват данъчна тайна. Колегите търсят начин да дадат информация в момента, но проблемът е, че точно най-интересната информация по закон НАП няма как да предоставят", обясни той. Допълни, че да не се спази данъчната тайна, трябва да има решение на съда, че в дела с голям обществен интерес това е допустимо или пък парламентът да приеме аналогичен текст.

Обяви, че "Лукойл" не e обжалвала съдебното решение тъкмо защото влизането на информацията в съда ще я направи публична. Увери, че българският интерес е бил защитен, тоест, че хората работили по тези проверки, са си свършили работата. Не можа да каже имало ли е "чадър" над компанията.

Сделка на новия шеф на НАП ще бъде проверена

Обстоятелствата, при които назначеният от Василев директор на НАП Румен Спецов е продал фирмата си преди години, отново ще бъдат проверени, обяви още Асен Василев. Той бе попитан за тази сделка, тъй като фирмата на Спецов "Гранекс трейдър" е продадена през 2016 г. на малоимотен човек.

Ако има нещо нередно, имало е 5 години да се провери, обяви министърът и посочи, че ще бъде направена нова проверка. "Ако има нещо нередно и подсъдно, то ще излезе. Аз лично нямам съмнения в професионализма и почтеността на г-н Спецов", обяви той, но все пак посочи, че ако се окаже, че има умишлено действие, то ще се наложи да се разделят.

Ще пуснем пак проверка и ако излезе нещо нередно, явно ще трябва да се разделим, обяви днес Василев. Разказа, че по обясненията на Спецов той е излязъл от фирмата, преди да я продаде, и че като го е направил, тя е била без дългове. Тя е със задължение, установено през лятото на 2017 г., в размер на 1.1 млн. лв.

"Не съм изненадан, че започнаха веднага атаки срещу него, защото в НАП започна преориентиране на работата", обясни ситуацията Асен Василев. Допълни, че вместо да се "преследват" хлебопекарни и фризьорски салони, е направен списък на фирмите с най-големи касови наличности, най-големите получатели на обществени поръчки и са започнали проверки, без да се държи сметка чия собственост са фирмите.

Най-големият теч е в държавните фирми

На въпрос къде е установил най-големи "течове" финансовият министър отговори, че това се случва в държавните фирми, които не провеждат обществени поръчки, а действат по вътрешни процедури. Даде пример с това, че само за 2020 г. поръчките са били за 8 млрд. лв. и за още толкова не са проведени. Пример за това е строежът на "Турски поток". Затова и се прави проверка в какви фирми са отишли парите. Намекна, че сред тези фирми са и проверяваните за причините да имат големи касови наличности. "Може всичко да е наред, но ще се провери", каза той.

Посочи, че като цяло в държавата има пари, но те се разходват неефективно. Даде за пример програма за съкращаване на безработицата, от която се възползвали и фирми, които за целта са уволнили служителите си, за да се регистрирани за месец в бюрата по труда, а после ги наели пак, но държавата няколко месеца им плащала заплатите. "Една добра мярка е направена като врата в полето", обобщи той.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта

Последни новини