Десантът в Нормандия и Историческата истина по VIASAT HISTORY

Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх, част от Втората световна война. 

Самият десант започва на 6 юни 1944 г. на брега на Северна Франция в областта Нормандия, но е резултат от дълга предварителна подготовка и операции за дезинформация на противника. С десанта се дава начало на Битката за Нормандия, целяща откриване на втори фронт срещу Нацистка Германия.
За да отбележи годишнината от десанта - крайъгълен камък по пътя на Съюзниците към победата, Viasat History ще покаже две поредици в рамките на два уикенда - 5 юни и 12 юни, в 22:00 часа, които ще отдадат почит на героите, щурмували бреговете на Франция.

Участие и в двете предавания има историкът Джеймс Холанд - представител на новото поколение блестящи историци, които предефинират това, което знаем за 20-ти век. Автор на многобройни книги за Втората световна война, включително “Нормандия ’44: Денят на D и епичната 77-дневна битка за Франция”  и създал и представил множество телевизионни поредици по темата. 
Джеймс е съосновател и програмен директор на ежегодния фестивал за история на долината на Чалке, който е най-големият фестивал, посветен изцяло на историята във Великобритания. Член на Кралското историческо дружество.

Нормандия 1944 г.: Десантът и битката за Франция
Премиера в събота, 5 юни, от 22:00 часа, три едно-часови епизода

Как се печели война? Не са много кампаниите, които могат да отговорят на този въпрос по-добре от десанта в Нормандия през 1944 г. - най-голямата, най-сложна и най-важна морска инвазия в историята. Малцина от нас го разбират. 

Присъединете се към историка Джеймс Холанд и американския ветеран от специалните операции и експерт по спешна медицина д-р Майк Симпсън, които се потапят във всичко, което се отнася до десанта в Нормандия. Те проследяват развитието на кампанията, годините на подготовка, самия ден на нападението и 76-те дни след него, които решават съдбата на цялата война.

Десантът в Нормандия: Крилата на победата
Събота, 12 юни, в 22:00 ч.

Десантът в Нормандия си остава една от най-зрелищните операции във военната история до наши дни, но победата никога не би била възможна без мащабната въздушна офанзива, която подготвя възможността за достигането на войските на брега. 

В нощта на 6-ти юни 1944 г. над 11 000 самолета, оборудвани с най-новите военни технологии, прелитат над Ламанша. Как Съюзниците успяват да напълнят небето с 11 000 самолета? Документалният филм показва разгръщането на една от най-смелите операции от Втората световна война.

Поредицата „Историческата истина“ започва на 7 юни, и ще се излъчи в шест епизода - всяка делнична вечер в 22:00 часа

Митовете не умират лесно и историята на 20-ти век не е изключение от правилото. Дори сега съществуват съмнителни представи, които приемаме за факти, но дали историческата истина не е различна? 

Засегнати са теми като истинските убеждения на папа Йоан Павел II, истинската история зад неутралитета на Швейцария през Втората световна война и възрастта на британската деколонизация. 
Проследява се проблематичната логистика и планиране на операция "Овърлоуд" през Втората световна война. 

Архивната документална колекция разглежда ключови моменти от 20-ти в. от нова перспектива, за да предостави по-внимателна и детайлна интерпретация и да хвърли светлина върху събития, които са били забравени или пренебрегнати.

Рубрика: Тайните на войната - всяка нощ, след полунощ, от 7 юни

Селекция от поредици и филми, които показват живота в нацистка Германия - едни са смятани за неблагонадеждни и изчезват безследно, а други просперират и печелят от партията, която смятат за прогресивна. Интимен портрет на място, управлявано и контролирано от група хора със стремеж към световно господство. 

Сред включените заглавия са: "Суперколите на Хитлер", "Другият Гьоринг - Разделените братя", "Втората световна война: Фармацевтика в окопите“, "Жените, които се бореха с Хитлер", "Оръжейният инженер на Хитлер" и други.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини