От избори „до дупка” до Велико народно събрание и президентска република

Патовата политическа ситуация в България,вещае спирала от предсрочни избори, ако гласоподавателите не узреят за алтернативата-Велико народно събрание и Президентска република. Ситуацията прилича на ученическите матури. Неуспелите се явяват на поправителен. В момента както системните партии, като ГЕРБ ,БСП и ДПС,така и протестърските като коалициите  „Демократична България”;”Изправи се.Мутри вън” и партията „Има такъв народ” се опитват да напомпат мускули за решаваща битка. Социологическите сондажи обаче сочат,че на този етап сериозни промени в изборните нагласи не са налице. Нещо повече в играта се намеси силово президента Румен Радев и всъщност вече не става дума за партии на статуквото и протестърски формации, а за ГЕРБ и пропрезидентски формации. Това ще усложни още повече следизборната ситуация, когато съставянето на правителство подлежи на съмнение , заради няколко центъра на центробежните сили.

В същност плавно страната върви към алтернативата за Велико народно събрание и президентска република.Само тази алтернатива изглежда по вкуса на президента и подкрепящата го левица. Социалистите са толкова раздробени на фракции, че само силна консолидираща фигура им изглежда подходяща. Държавният глава не би се отказал от възможността да управлява със здрава ръка, като силната фигура в държавата.

 Основание за такова заключение дава неговото поведение. Докато Бойко Борисов овладяваше държавата в продължение на 10 години, опонентът му Румен Радев иска да направи това в рамките на 3 месеца. Борисов сравни ситуацията с преврата от Девети септември. Формално обаче тя прилича повече на Деветнадесети май 1934 г.Тогава Кимон Георгиев слага на ключови позиции, хора от армията и полицията, с което бързо овладява държавата.Това прави в момента и президентът Радев.

  Интерес предизвиква съдбата на ГЕРБ. Всички са срещу Борисов и тенденцията вероятно ще остане трайна. ГЕРБ обаче е дълбоко ешелонирана във властта. Опитите да бъде омаломощена втвърдяват електората й.

 Другата „токсична партия” ДПС също е на прицел. От задни позиции обаче Доган отново налага образа на партията като балансьор и национално отговорна патриотична сила. Тя с готовност би играла ролята за пореден път на балансьор,ако и се даде тази възможност.

 ДПС ще се опита да затвърди позиции на вота на 11 юли. В Кърджалийския многомандатен район тя ще бъде безспорния победител. Просто има дълга резервна скамейка и може да изкара отново популярни лица.Трите мандата са сигурни. Ще се играе отново за четири.

 ГЕРБ  ще извадят напред Цвета Караянчева. Опонентите й признават,че умее да печели избори.Ако влезе в парламента отново това ще бъде своеобразен рекорд. Това ще бъде шести пореден мандат.

  Коалицията „БСП за България” издигна за водач на листата Велизар Енчев,известен с националистическата си реторика. Това е явен знак, че мишена на кампанията ще бъде ДПС. Посланията за конструктивизъм ще са рядкост. Отиграва се за пореден път изпробваният с Александър Симов вариант.

Машинното гласуване ще доведе до снижаване на избирателната активност. Това е в ущърб най-вече на по-малките формации. В същото време техният електорат по-добре се справя с техниката. Така ,че ще има равновесие. Това не изключва варианта, че отново по системата Хийър-Ниймаер ще вкарат човек в Народното събрание.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ре
    РЕАЛИСТ
    1 0
    07:43, 31 май 2021
    Дпс-проклятието на българия. Турска националистическа партия.елементаро прикрита с присъствието на няколко мекерета -псевдобългари като ментата и още шепа кариеристи е отчаен и фалшив опит да се оттърват от етикета националистическа.
    Троянски коне на турция.вижте как реагират по вснички проблеми и въпроси касаещи тази мюсюлманска държава и този диктаторо като ердоган. По фалшиви хора от тях нямат.имат изключения но са рядкост.
    Най им приляга качеството на балансьор т.е. Рекетьор което е естината.
  • 2
    Ло
    Лора
    1 0
    16:57, 31 май 2021
    Изборът на гражданите, не на партийците, е Велизар Енчев. Време е да отхвърлим доминацията на ДПС и диктата на ГЕРБ в Кърджали.
  • 3
    Дп
    ДПС
    0 0
    19:55, 31 май 2021
    ДПС ша победи щото ний винаги побеждаваме. Кърджали е наше, ни го даваме.

Още новини

Последни новини