Недостиг на преброители в Хасково и Димитровград

Недостиг на преброители за провеждането на  18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в България  в по-големите градове на страната, обявиха от Националния статистически институт.  Недостигът основно е в областните и общинските центрове, в Северозапада има дори повече от необходимото кандидати.
Към момента са изявили желание да участват в кампанията около 9 хил. души, а за цялата страна са необходими около 30 хиляди. Те вече бяха набрани през есента на миналата година, когато беше планирано да се състои преброяването. Заради влошената епидемична обстановка през зимата на 2020 година обаче правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година.                                                              
Заради недостига сега, от НСИ обявиха допълнителна кампания за набирането на преброители и контрольори, която ще продължи до 10-и юни. От института потвърждава възможността всички, които са били одобрени за преброители и контрольори през есента на миналата година, да се включат в преброяването през септември и началото на октомври тази година. За освободените места се набират нови кандидати.
За преброяване на населението за област Хасково ще бъдат необходими около 900 преброители и контрольори, като над 780 от тях вече са намерени. По-голям е недостигът на преброители в Хасково и Димитровград. 
Броят им вече е достигнал необходимата численост в общините Ивайловград, Маджарово, Минерални бани, Симеоновград, Свиленград и Стамболово.
Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитат да бъдат наети. Документите за кандидатстване  могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините, уточняват от НСИ.
При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица.
Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.
Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България ще се проведе в периода 7 септември - 3 октомври. То ще  премине на два етапа. Първият е чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7-и до 17-и септември.
През втория етап- от 18 септември до 3 октомври преброителите физически ще посещават домакинствата.
Назначените за преброители ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.
Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи в страната постоянно.
Досега са проведени 17 преброявания и при всички са участвали преброители и контрольори.
Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред.
                                           

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ма
    Марашев
    10 -3
    16:39, 26 май 2021
    Какво става нали щеше да има смени, чистка в МВР Хасково или пак само разлайваме кучетата.Пак искате крадливите гербаджии да ни управляват ли?
    • Кр
      крум
      3 -3
      18:39, 26 май 2021
      до кога ще продължава тази идиотщина "преброяване"?! кое не е регистрирано? Нали тиквите сложиха еврокомисар по дигитализацията!
  • 2
    Ру
    Руски шпионин
    2 -6
    16:52, 26 май 2021
    Херо каза- няма да има чистка. Америка си иска Бой... Виж коментара
  • 3
    Па
    Паржу
    0 -1
    21:00, 26 май 2021
    От ваксината е
  • 4
    Ди
    дивак
    9 -1
    22:20, 26 май 2021
    Докога с това първобитно преброяване!? Има служба ГРАО, има МВР, има имотен регистър, агенции по вписвания и кви ли не още агенции с регистри, а те ще ми обикалят от врата на врата и ще броят телевизори, вентилатори и външни тоалетни! Толкова ли са ни излишни 30-40 млн. лв., та това са 20 детски градини!?
  • 5
    От
    От Хасково
    3 0
    09:14, 27 май 2021
    Какви са тези кучета - защо не са в приюта? Центъра заприлича на кукчарник и кучешка тоалетна!
Последни новини