Над 70 000 души са разбрали, че са без личен лекар едва след като го потърсили за помощ

Над 70 000 души разбрали, че са без личен лекар едва след като го потърсили за помощ. Тези данни изнесла омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международната научна конференция "Основни права и медицинско право", организирана от Института за държавата и правото.

От кабинета на Ковачева информират, че по официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1 000 и 2 000 души са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Омбудсманът бе категорична, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции.

Според нея категорично трябва да се намеси държавата - НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институции са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани, посочила Ковачева.

Тя съобщила още, че през миналата година жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране.

Ковачева припомнила и че миналата седмица изпратила препоръка до здравния министър и той се ангажирал да реши въпроса с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите. Хората, чиито данни са сгрешени, на практика нямат възможност за корекция на тези данни. Другият проблем, свързан с издаването на сертификатите за ваксини, се отнася до граждани, които са си поставили две дози от различни ваксини.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини