Турция ще изнесе дронове за Полша

Турция ще изнесе безпилотни летателни апарати за Полша и това ще бъде първият път, в който осъществява подобна продажба в друга членка на НАТО и в страна от ЕС, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция в Анкара с гостуващия полски държавен глава Анджей Дуда, предаде Анадолската агенция.

"Със стъпките, които предприехме през последните 19 години [в отбранителната индустрия], ние не само компенсирахме години на бездействие, но и изведохме страната си в лигата на гигантите в тази сфера", каза Ердоган.

Още в събота полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак обяви, че страната му ще купи от Турция 24 дрона "Байрактар TB2".

На пресконференцията с Дуда Ердоган освен това подчерта, че Турция и Полша "вървят твърдо" към постигането на целта от 10 милиарда долара (годишно) в двустранната си търговия.

"Турция като част от балтийската мисия за еър полисинг на НАТО скоро ще разположи свои изтребители Ф-16 в Полша", допълни турският президент и приветства изпращането на полски самолети за морско патрулиране и военни мисии във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция като част от мерките на НАТО за гарантиране на сигурността по отношение на Турция.

От своя страна Анджей Дуда определи Турция като "най-силния съюзник" на Полша в "тази част на света" и благодари на Ердоган, че турските пилоти "отбраняват небето". "Вярвам, че като част от рамката на НАТО ние можем да предотвратим заплахи за двете страни отвътре и отвън", допълни полският президент.

Дуда се присъедини към Ердоган по отношение на търговското сътрудничество, което според него ще ги отведе до целта за стокооборот от 10 млрд. долара.

Преди пресконференцията двамата държавни глави подписаха споразумения в областта на отбраната, земеделието, туризма и спорта. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини