Всички приказки на Оскар Уайлд излизат в книга

Всички приказки на Оскар Уайлд излизат в книга, съобщават издателите от "Колибри". Включени са и приказките от двата класически сборника на писателя - "Щастливият принц" и "Къща от нарове".

Когато през 1888 г. писателят публикува "Щастливият принц и други истории", той не очаква много от тази книга. А тя му носи първия голям търговски успех. В сборника съжителстват вълшебни приказки, разкази за животни, сатирични иносказания. Страниците са изпълнени с неговото несравнимо чувство за хумор и елегантен изказ, които той ще доразвие до съвършенство в пиесите си.

Илюстрациите в настоящото издание, в превод на Сидер Флорин, са на Уолтър Крейн, Джейкъм Худ, Чарлс Робинсън и Джеси Марион Кинг. Художник на корицата е Стефан Касъров.

Оскар Уайлд (1854-1900) е ирландски драматург, писател и поет. Той става един от най-популярните драматурзи в Лондон, в началото на 90-те години на 19 век. Неговата известност се дължи предимно на епиграмите и пиесите му, на романа "Портретът на Дориан Грей" (1890) и на обстоятелствата, свързани с лишаването му от свобода и ранната му смърт. Пише и издава два сборника с приказки - "Щастливият принц и други истории" (1888) и "Къщата на наровете" (1892), които се преиздават и до днес. Слава му носят стотиците му афоризми и анекдоти. Ексцентричността, хапливото му остроумие и блестящото умение да води разговор са негова запазена марка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини