22 °C

Танцов спектакъл обединява фолклор и спортни танци

„Магията на танца” е спектакъл, създаден по програма „Творчески инициативи” на Национален фонд „Култура” в партньорство с НЧ „Обединение 1913” Кърджали и доброволци, под ръководството на танцьора Огнян Камишев. Проектът ще представи фолклорното богатство на България и 10 спортни танца.  Насочен е към ученици от 4 до 8 клас от област Кърджали.

Резултатите от проведено проучване сред възпитаници на елитни пловдивски училища показват, че в момента българският фолклор не заема полагащото му се място в музикалните интереси на младежите, въпреки че се изучава в задължителната програма по музика за различните класове.

Част от причините за това са: нарастващото влияние на електронните медии, които често са единствен източник на допир с музикалното изкуство, но не формират у учениците добър естетически вкус по отношение на музикалното и танцовото изкуство.

В учебниците по музика за 6 клас са включени и спортните танци. Често те се изучават повече теоретично, децата нямат възможност да се насладят на живото им изпълнение с характерните за тях костюми.

Спектакълът „Магията на танца” ще включва фолклорното танцово богатство на шестте основни фолклорни области на България - Шопска, Северняшка, Добруджанска, Македонска, Тракийска, Родопска. Към него ще бъдат добавени и 10 танца от задължителната програма на спортните танци. След кратко представяне на всеки танц – произход, характерни движения и т.н., той ще бъде изигран на живо пред публиката от подготвени танцьори.

Целта на спектакъла е да покаже многообразието и общите фолклорни традиции на България и народите, населяващи Европа. По този начин ще се подпомогне приемането на различните и ще се засили усещането за общност в общия европейски дом. В програмата ще намерят място и викторини и забавни игри, свързани с материалите за българския фолклор и традиции, както и за спортните танци, включени в спектакъла. Те ще бъдат подбрани така, че да привличат интереса на децата и ще бъдат на поднесени на достъпен за тях език и по иновативен начин. Създаденият спектакъл ще бъде изигран пред деца и учители от кърджалийски училища през есента във връзка с кризисната ситуация с пандемията. Ще бъде заснет и излъчен във Facebook и YouTube.

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини