Танцов спектакъл обединява фолклор и спортни танци

„Магията на танца” е спектакъл, създаден по програма „Творчески инициативи” на Национален фонд „Култура” в партньорство с НЧ „Обединение 1913” Кърджали и доброволци, под ръководството на танцьора Огнян Камишев. Проектът ще представи фолклорното богатство на България и 10 спортни танца.  Насочен е към ученици от 4 до 8 клас от област Кърджали.

Резултатите от проведено проучване сред възпитаници на елитни пловдивски училища показват, че в момента българският фолклор не заема полагащото му се място в музикалните интереси на младежите, въпреки че се изучава в задължителната програма по музика за различните класове.

Част от причините за това са: нарастващото влияние на електронните медии, които често са единствен източник на допир с музикалното изкуство, но не формират у учениците добър естетически вкус по отношение на музикалното и танцовото изкуство.

В учебниците по музика за 6 клас са включени и спортните танци. Често те се изучават повече теоретично, децата нямат възможност да се насладят на живото им изпълнение с характерните за тях костюми.

Спектакълът „Магията на танца” ще включва фолклорното танцово богатство на шестте основни фолклорни области на България - Шопска, Северняшка, Добруджанска, Македонска, Тракийска, Родопска. Към него ще бъдат добавени и 10 танца от задължителната програма на спортните танци. След кратко представяне на всеки танц – произход, характерни движения и т.н., той ще бъде изигран на живо пред публиката от подготвени танцьори.

Целта на спектакъла е да покаже многообразието и общите фолклорни традиции на България и народите, населяващи Европа. По този начин ще се подпомогне приемането на различните и ще се засили усещането за общност в общия европейски дом. В програмата ще намерят място и викторини и забавни игри, свързани с материалите за българския фолклор и традиции, както и за спортните танци, включени в спектакъла. Те ще бъдат подбрани така, че да привличат интереса на децата и ще бъдат на поднесени на достъпен за тях език и по иновативен начин. Създаденият спектакъл ще бъде изигран пред деца и учители от кърджалийски училища през есента във връзка с кризисната ситуация с пандемията. Ще бъде заснет и излъчен във Facebook и YouTube.

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини