Изкуството и неговите необикновени технологии

На 21 май, петък, програмата на „Мултикултурният град” отново ще събере в общо преживяване пътищата на кърджалийци, пръснати по света. Събитието „Нека всички заедно напишем стих…” ще срещне публиката с „отворена книга” от стихове на поета Мурад М. Мурад, роден в Кърджали през 1970 г., а от 1999 г. жител на Чорлу, Турция. Рисувани стихове на Мурад от книгата му „Спринцовка за нерви” /1995/, издадена някога от Радост Николаева, и илюстрирана от друг кърджалиец – Хубен Черкелов, както и от цикъла „Радуга, радость моя”, ще предизвикват зрителите с височината си от 2,50 до 3,00 м като част от живото пространство на Арт галерия Кръг. Ще видим и отпечатъци от екстравагантните илюстрации за книгата му, нарисувани от Хубен Черкелов. Пърформанс „Технология на поезията” по стихове на Мурад Мурад, изпълняван от Габриела Гавраилова, ще се излъчва „на живо” и онлайн в деня на откриването.

Мурад М. Мурад и Хубен Черкелов са приятели от детство, заедно завършват ЕСПУ "Митко Палаузов" в Кърджали, Мурад продължава в МГУ "Св.Иван Рилски" в София, а Хубен завършва Националната художествена академия. Днес единият е инженер в сектор Инвестиции в Eurotex Tekstil Ticaret Limited STİ в Чорлу, а другият вече 20 годиниживее и работи в Ню Йорк. Специалният му американски проект е да пресъздава образите от банкнотите – живи и емоционални картини, които му носят насладата от реализирания авангард и …хиляди долари. От 2006 г. подписва произведенията си като Хубен РТ итака е известен в много страни.Независимо от успехите си, авангардният художник определя себе си като човек „неуспяващ да се материализира, живеещ едновременно и в миналото, и в настоящето, и в бъдещето”.

„Поезията на Мурад М.Мурад е нервен отпечатък от ехото, пред което зее разтворената уста на модерното изкуство...” – пише за него литературният му колега Румен Леонидов още през 1995-та. В процес на реализация е новият проект на Мурад – първи превод на турски ез. на детската книжка на поета Биньо Иванов/1939-1998/ „Приключенията на бабините очила”, която ще бъдеилюстрирана от Надин Мурад, дъщеря на Мурад М. Мурад, в момента студентка по графичен дизайн в Тракийския университет в Одрин, а Азис Таш ще бъде редактор на книгата.

Това съобщиха от Артдвижение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини