Българин е герой в разказ на холандската писателка Маренте де Моор

Българин е герой на холандската писателка Маренте де Моор в един от нейните "Уютни разкази". Книгата излиза на български в превод на Анета Данчева-Манолова, съобщават издателите от "Изида".

Кузман от Стара Загора е част от разказа "Мъж с цел". 70-годишен холандец, осигурен, два пъти разведен, качва в ретроавтомобила си Кузман, взимайки го за скитник. "Този човек иде от друг часови пояс, където приятелствата се изковават с изкусно майсторство. Бавно, ала за цял живот", пише тя. Но скитникът българин се оказва със скъп смартфон в джоба, което дава на холандеца да разбере, че е сбъркал, и да стигне до поредното разочарование в живота си.

Авторката е носител на най-големите литературни награди в родината си, както и Наградата за литература на Европейския съюз.

Откъм прозореца на елегантна си къща една жена дебне какво продават по интернет съседите й, за да се сблъска с неосъществени желания и криещи се зад материалните предмети драми. Самотен мъж романтично мечтае за един поглед от девойка, грижеща се за животните в парка. Сладкар от традиционно семейство страда от загубата на брат си, попаднал в лапите на сексрекламата. Две проспериращи семейства изведнъж съсипват живота си на луксозен круиз, защото не им е достатъчен фитнесът, ресторантите и комерсиалният туризъм, а ги завладява копнежът по неоткрит остров. Почтена провинциална съпруга за един ден, без никакъв преход, се хвърля към греха. Млада рускиня със зъби и нокти се бори за щастието си, мамещо я иззад виртуални съобщения.

Персонажите на "Уютни разкази" копнеят за интимност, търсят се един друг, не успяват, отчайват се и въпреки всичко продължават да се стремят към доброто. Само истински, виртуозен разказвач може така да надниква в душите и за миг да отдръпва завесата пред екзистенциалните въпроси на човешкото съществуване, коментират издателите.

Родената през 1972 г. Маренте де Моор е автор-колумнист, завършила славистика. Има няколко романа и сборници с разкази. След като "Нидерландската дева" спечели най-големите литературни призове в Нидерландия и Европа, най-новият й роман "Фон" й донесе още награди и признание на критиката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини