ЕП почти единодушно порица Турция, няма напредък по присъединяването към ЕС

Само една политическа група в Европейския парламент - на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) - не порица днес поведението на Турция от последните години при обсъждането на докладите за напредъка на страната по пътя към ЕС.

Групата на Европейската народна партия посочи, че в Турция няма върховенстно на закона и че страната не поддържа добросъседски отношения. Социалистите и демократите заявиха, че няма предпоставки за подобряване на отношенията с Анкара и за възобновяване на преговорите за присъединяване.

От "Обнови Европа" посочиха, че Турция се отдалечава от европейските ценности, а от "Идентичност и демокрация" добавиха, че докладът не е за "напредък", а за отстъпление, защото страната вече не отговаря на основните изисквания за водене на преговори с ЕС.

Зелените допълниха, че изводите от доклада не са измислени, а последица от събитията в последните години. Левите отчетоха, че няма напредък, както и че президентът Реджеп Ердоган отправя заплахи не само към народа си, но и към своите съседи.

Единствено от ЕКР отбелязаха, че Анкара очаква от 1964 г. присъединяване към ЕС. Тази парламентарна група отчете, че Турция е в много трудно геополитическо положение, оставена сама. ЕКР определи езика на доклада като враждебен.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, като представител на парламентарната комисия по петициите, заяви, че Ердоган държи в затвора не само журналисти, но и децата им, действа предизвикателно в Египет, Кипър, Либия, Нагорни Карабах. Този човек ви се подигра в очите, когато изпрати г-жа Фон дер Лайен на диванчето в антрето. Това е диктатор, който унижава ЕП и ЕС, добави той.

Време е да преосмислим отношенията ЕС-Турция, да бъдат честни, открити и насочени към задълбочаване на сътрудничеството, призова евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"). Той предложи да започнат преговори за осъвременяване на митническия съюз и ЕП да подкрепи отпадането на визите за турски граждани.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей посочи, че в последната година отношенията с Анкара са били ограничени и са достигнали много ниска точка. Той отбеляза, че Турция е допринесла за напрежението на остров Кипър, в Егейско и Средиземно море, не спазва основните права и действащото митническо споразумение. По неговите думи турската външна политика е била в противоречие с европейските цели, макар в последните месеци да има известно подобрение.

По неговите думи се отчита допълнително отстъпление от върховенството на закона и препоръките на ЕК, предприемат се действия срещу свободата на изразяване и на събиране, не се изпълняват решенията на Европейския съд за правата на човека. Вархей предупреди, че ако се установи допълнително влошаване, ЕС е готов да използва средствата, с които разполага.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    РОДОЛЮБЕЦ
    1 0
    13:27, 19 май 2021
    Каква турция в ес това е катраан в кацата с мед.но нашите турски мекерета които са на държавни и общински постове мед им капе постоянно да канят разни от посолството консулството от турция и т.н. Дори нямат капка срам и притеснение а го правят най демонстративно. Турция ли ще оправи в българия даден проблем.
    И престанете с този възродителен процес и деветомайски и не знам какви събития . В тези процеси участие вземаха и настоящите дпс активисти а сега се правят на......
Последни новини