Местан обвини АПИ за катастрофата край Загорско

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан обвини АПИ като един от основните виновници за катастрофата с негово участие край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе. Според политика освен пътната агенция, другият виновник е бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Това заяви по време на втория ден от съдебно заседание по делото. Обвиняеми по него са Лютви Местан и Юсеин Ахмед.
Според партийния лидер пътят за ГКПП „Маказа“ не е обезопасен, а скален нос край кръстовището за Загорско ограничавал видимостта за водачите.
Местан обвини в лъжесвидетелстване шефът на Пътно управление в Кърджали Иван Гавазов, който беше разпитван от съда.
„Прокуратурата трябваше да се самосезира и да му образува дело за лъжесвидетелстване. Ако те не го направят, ние ще го направим по нашия частен път“, каза още Местан. Той нарече твърденията на Гавазов, че на 14 април 2019 г. на разклона е имало начертана стоп-линия  -„голяма, дебела лъжа“. Политикът твърди, че маркировката е поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г. Освен това в района са били изсечени високи храсти и треви, които са затруднявали видимостта на кръстовището.
По време на разпита на Гавазов пред съда му бяха предявени снимки от местопроизшествието, приложени към делото. Шефът на Пътно управление заяви, че вижда замазана маркировка и беше категоричен, че в района на кръстовището край Загорско никога не е имало храсти.
В съдебна зала Местан и адвокатът му поискаха да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта на политика в посоката, от която е идвал другия автомобил, участвал в катастрофата. Обвиняемият политик и защитникът му настояха още съдът да разпореди да не се компроментира района. Малко преди това шефът на Пътното поиска от магистратите разрешение да премахне от района на кръстовището инертни материали, депонирани от неизвестни хора в района на кръстовището през февруари тази година. Според Местан в района няма инертни материали.
Съдът не уважи искането на политика и защитника му с мотив, че е свързано с експертизи, които все още не са приети.
В двата дни, през които беше заседанието на делото по катастрофата бяха разпитани общо 17 свидетели. Следващото заседание беше насрочено за 5 юли. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица и техните заключения по назначените по делото експертизи.

Арда нюз

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    ТАКА
    2 -1
    20:49, 18 май 2021
    Точно АПИ са престъпниците, а не хората, които страдат от недомислие
Последни новини