Розовите напитки ни стимулират да бягаме по-бързо

Изследване на учени от университета на Уестминстър показа, че розовите напитки могат да ни помогнат да бягаме по-бързо и на по-големи разстояния, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Учените установили, че розовият цвят на напитките увеличава резултатността на тренировките с 4,4 на сто, както и положителното усещане, което улеснява тренировките.

Резултатите от проучването са публикувани в сп."Франтиърс ъв нутришън". Това е първото по рода си изследване на ефекта от цвета на напитката върху резултатността и интензивността на физическите тренировки.

Участниците в експеримента трябвало да тичат 30 минути на бягаща пътека със скорост по техен избор, като по време на тренировката изплаквали уста или с подсладена нискокалорична напитка с розов цвят, или с безцветна подсладена нискокалорична напитка. Напитките всъщност били напълно еднакви, като учените добавили в напитките на едната група изкуствен оцветител.

Според изследователите розовото се свързва с очакване за сладост и така повишава очакването за прием на повече захар и въглехидрати.

"Резултатите от нашето изследване комбинират изкуството на кулинарията с храните, които повишават резултатите при физическа дейност, така че добавянето на розов оцветител не само усилва усещането за сладост, но и увеличава усещането за удоволствие, скоростта на движение и разстоянието, което изминаваме при тренировка", обясни д-р Санджой Деп от университета на Уестминстър. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини