22 °C

Гениална система поддържа чисти най-дългите акведукти в древния свят

Някога Акведуктът на Валент е бил един от най-дългите акведукти в древния свят.

Към пети век гражданите на Константинопол са се снабдявали с вода по този канал - кръстен на император Валент - който е надхвърлял 500 километра. Днес учените най-после успяха да разберат как някога хората са поддържали чиста вода в това гиганстко съоръжение.

Каналът включва извори с прясна вода на разстояние повече от 120 километра от града, водата е преминавала по големи зидани канали, 90 големи моста и множество тунели с дължина над 5 километра.

Като събират и изследват отлаганията на калциев карбонат по вътрешните повърхности на съоръжението, екипът изследователи успява да оцени натрупването на варовик в акведукта. Анализът на събраните проби показва, че варовикът се е образувал в течение на по-малко от 30 години, въпреки че е известно, че каналите функционират повече от седем века, поне до 12-ти век.

„Това означава, че целият акведукт трябва да е бил поддържан и почистван от отлагания по време на Византийската империя, дори малко преди да спре да работи“, разказва палеоклиматологът Гюл Сюрмелихинди (Gül Sürmelihindi) от Университета Йоханес Гутенберг в Майнц (JGU) в Германия.

Акведуктната система на Константинопол от четвърти и пети век се простира на 426 км - най-дългият водопровод в древния свят. Карбонатните находища в системата на акведукта осигуряват свидетелства както на археологическите разработки, така и на условията на околната среда през периода на отлагане. Линията на акведукта с дължина 246 км от четвърти век използва извори от нисък водоносен хоризонт, докато удължение с 180 км от пети век на запад достига по-висок водоносен хоризонт. Въпреки че историческите летописи свидетелстват за най-малко 700 години активност на акведукта, карбонатните находища в системата на акведукта показват по-малко от 27 години експлоатация. Това предполага, че цялата система трябва да е била почиствана от карбонатите, вероятно по време на редовни кампании. Дългият 50 км дълъг акведук в централната част на системата може да е бил скъпо, но практично решение, което да позволи ремонти и почистване на акведуктите от варовик, за да се гарантира непрекъснато водоснабдяване на града. Каналът от пети век обикновено е замърсен с глина, причинено от естеството на системата на водопровода и възможни локални повреди по канала. Тази богата на глина вода може да е била една от причините за изграждането на големи резервоари в Константинопол. Кредит: https://doi.org/10.1002/gea.21853

(а) карта на двуканалния участък. Представителните профили на канали за всяка секция на канала са показани в мащаб. (b) схематично представяне на оригиналното оформление на единичен канал от четвърти век; c) добавяне на канал от пети век (червенo) и преструктуриране на мостове. Мостовете от четвърти век (сини) са заменени от масивни нови мостове (червени), за да се предотвратят сеизмични повреди. Някои мостове носят два канала. Не е сигурно дали каналът от пети век се е простирал до града; (d) по-опростена алтернативна схема, която не е изградена, като един нов канал пренася цялата вода. (b – d) K, Pş и Pp се отнасят до имената на извори в (а); e) Мостът Куршунлугерме с двата водни канала; (f и g) насложени канали на римските акведукти в Porta Maggiore в Рим, за сравнение.  Кредит: https://doi.org/10.1002/gea.21853

Един участък от канала подсказва как е правено това - 50-километров участък от централната част на акведукта, съставен от два канала, един над друг, от време на време преминаващ препятствия с двуетажни мостове.

Двуканалната схема позволява на инженерите да почистят акведукта, без да спират напълно водния поток към Константинопол в продължение на седмици или дори месеци - нещо, което очевидно би причинило сериозни проблеми с водоснабдяването.

Варовикът в крайна сметка може да е запушвал бавно течащите водни пътища, така че изследователите смятат, че основното почистване може да се е извършвало редовно. Глината е друг потенциален замърсител във вода, взета от водоеми. 

Много вероятно е тази [двуканална] система да е създадена, за да позволи извършването на операции по почистване и поддръжка,“ отбелязва геологът Сиес Пашиер (Cees Passchier,) от JGU. "Това е скъпо, но практично решение".

Цялата акведуктна мрежа всъщност е била изградена на части в продължение на няколко века и е още един пример за напредналото строителство по времето на Римската империя.

Кредит: https://doi.org/10.1002/gea.21853

Въпреки че римляните не са измисляли акведуктите, те ги правят по-големи и по-сложни от всякога. Сюрмелихинди описва тези системи за управление на водите като "най-новаторското техническо постижение" на Римската империя.

И в римските градове е имало много акведукти и канали - някои от тези градове са имали повече вода в древността, отколкото сега. Известни са над 2000 римски акведукта, пренасящи вода на огромни разстояния и изследователите смятат, че има още, които чакат да бъдат открити.

Тези акведукти са известни най-вече с впечатляващите си мостове, като Пон дю Гар в Южна Франция, които все още стоят и днес след две хилядолетия“, коментира Пашиер.

"Но те са впечатляващи най-вече заради начина, по който са решени проблемите при тяхното изграждане, което би било трудно дори за съвременните инженери".

Справка: Carbonates from the ancient world's longest aqueduct: A testament of Byzantine water management
Gül Sürmelihindi Cees Passchier James Crow Christoph Spötl Regina Mertz‐Kraus
Geoarchaeology, First published: 06 May 2021 https://doi.org/10.1002/gea.21853

Източник: Historians Find Genius System That Kept Ancient World's Longest Water Channels Clean, sciencealert

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021
Последни новини