Рамазан Байрам е, новата джамия на Кърджали отвори врати за богомолци

      Настъпи Рамазан Байрам, един от най тачените празници за мюсюлманите. Той ще бъде запомнен от последователите на Исляма в Кърджали и областта с първата молитва в новия храм. Джамията бе преизпълнена с богомолци. Те правиха намаз, както вътре, така и извън джамията. Сред дошлите да участват в празничната молитва бяха генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на Община Кърджали  инж.д-р Хасан Азис и екипът му,председателят на Общинския съвет инж.Юсеин Ахмед,общински съветници.

      Проповед за значимостта на празника произнесе зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед. Това стана в присъствието на неговия приемник на поста районен мюфтия Басри Еминефенди. Бейхан Мехмед,подчерта толерантността, мира и разбирателството като основни приоритети на мюсюлманите в Кърджалийско.

     В приветствието си към стотиците богомолци кметът инж.д-р Хасан Азис отбеляза, че това е най-мюсюлманския ден за мюсюлманите в Кърджали. Той е исторически и за всички вярващи в столицата на Източните Родопи защото имат още едно духовно средище. Работихме за изграждането на храма 15 години. Благодаря на всички които бяха съпричастни.Това бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на Голяма община Бурса, подчерта градоначалника.

     След празничната молитва по традиция кметът покани гости ,членове на екипа му, съветници на байрамско кафе. Присъстваха генералният консул Корхан Кюнгерю, зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър. Отец Петър поздрави новият районен мюфтия с празника и му връчи като знак на добронамереност броеница.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини