Слънцето погълна комета

Последните мигове на комета от семейството Кройц са уловени от Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO) на ЕКА / НАСА на 10 май 2021 г.

Кометата е поредната с такава съдба от голямото семейство на почти слънчеви комети Кройц. Смята се, че всички те някога са били част от огромна комета с диаметър над 100 километра, която се разпада на серия отломки по време на следващия подход към Слънцето. Голяма комета от това семейство е оставила следа в историята, когато на 17 май 1882 г., на Земята се наблюдавало пълно слънчево затъмнение. Свидетели станали жителите на Азия и Африка. Когато Луната покрила изцяло слънчевия диск, наблюдателите видяха нещо напълно неочаквано - комета. Тя била много близо до Слънцето и по време на затъмнението положението ѝ се променило значително. Това означава, че в този момент тя преминала перихелия, движейки се със скорост 500 км / сек на разстояние само няколко стотин хиляди километра от Слънцето.

Към момента кометите от семейството Кройц наброяват хиляди. По-голямата част от тях не преживяват перихелия. След известно време всички те ще бъдат унищожени от нашата звезда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини