20 °C

ЕК очаква договорът с "АстраЗенека" да бъде изпълнен, а не да бъде прекратен

Европейската комисия цели изпълнението, а не прекратяването на договора за доставка на ваксини срещу Ковид-19 с "АстраЗенека". Това заяви говорител на комисията по повод изялвения на еврокомисари, че нов договор с това дружество няма да има.

Преди решението на белгийското правосъдие няма да кажем нищо, освен че очакваме поръчаните количества ваксина да бъдат доставени, посочи говорителят. По неговите думи до края на март дружеството е доставило на ЕС 30 милиона дози и е обещало до края на юни да достави още 70 милиона. Договорът е предвиждал до средата на годината да бъдат доставени 300 милиона дози, както и възможност за поръчка на още 100 милиона.

По-рано съобщихме, че няма да се възползваме от възможността за поръчка на допълнителни дози, отбеляза говорителят. Той потвърди, че договорът може да бъде разтрогнат, но не това е целта на комисията. По неговите думи действащият договор изтича през юни, но задълженията по него се запазват и ЕС очаква доставката на общо 300 милиона дози.

Няма да обсъждаме бъдещи действия до приключването на съдебната процедура, заяви говорителят. Предвижда се съд в Брюксел да разгледа делото срещу "АстраЗенека" на 26 май.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини