Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК

"Има такъв народ" (ИТН) предложи официално Камелия Нейкова за председател на ЦИК. Това стана в петък на допълнителните консултации с парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на ЦИК, след като в четвъртък ГЕРБ-СДС оттегли своята (единствената) номинация за поста - на Красимир Ципов.

Кандидатурата бе предложена от Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!": "Аз бих си позволила, сред "Има такъв народ" има едно почтено име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор", заяви .

 Виктория Василева (ИТН) направи официално предложението за Камелия Нейкова за председател на ЦИК, като посочи, че носи попълнените от нея комплект документи и декларация за съгласие да бъде издигната за председател.

Тошко Йорданов (ИТН) каза, че ще предложат кандидатура за председател на ЦИК, защото не може демократичният процес да бъде постоянно блокиран от една партия [визирайки ГЕРБ], която е "крайно време да си ходи".

В тази ситуация жребий няма да теглим, каза президентът Румен Радев и добави, че съставът е ясен и Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК. Предложеният от ГЕРБ Димитър Димитров остава заместник-председател. Останалите секретар и заместник-председатели остават, както са предложени, посочи президентът Радев.

Той благодари за кооперативността и отговорноста на участниците да бъде излъчена нова ЦИК, както е по закон, и в срок.

На консултациите от "БСП за България" казаха, че ако от ГЕРБ не излъчат кандидатура за председател, това трябва да се очаква от другите партии, защото от "БСП за България" имат решение да не издигат председател, което поддържат.

Ще се съгласим с каквито и да има предложения за председател, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

Христо Иванов от "Демократична България" каза, че се надяват, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател, като акцентира на диалога и на важността на качествата на кандидатите.

Според Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", ГЕРБ нарушава процедурите, правейки предложение за заместник-председател на ЦИК извън всякакви срокове. Манолова изрази подкрепа за Камелия Нейкова, което направиха и други участници.

Назначаване на комисия без председател, съгласно действащия Изборен кодекс, не е възможно, посочи секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева.

Христо Иванов коментира, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, "Демократична България" ще подкрепи кандидатура на Камелия Нейкова.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции - за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

До момента останалите парламентарно представени политически сили не са коментирали казуса. Консултациите при президента започнаха от 8.00 часа на "Дондуков" 2. След тях процедурата по избор на ново ръководство на ЦИК ще продължи с изслушване на всички кандидати за членове на изборната комисия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ко
    Колю
    9 -7
    10:07, 7 май 2021
    Тази красавица от коя модна агенция е?
    • Сл
      Слънчоглед партия
      9 -4
      11:33, 7 май 2021
      Ту от Б.С.П , ту от друга и накрая в Има такива идиоти!
  • 2
    Зр
    зрител
    9 0
    17:17, 7 май 2021
    Тази ще да е опитала кревата на дългия куц телевизионер.
    • Ме
      Мечтател
      3 0
      22:36, 7 май 2021
      Затварям очи и си мечтая, Ох.................?
  • 3
    Го
    Горския
    2 -3
    17:54, 7 май 2021
    В гората има нов ред . Старият свърши . Премирете се .
Последни новини