Борисов за предсрочните избори: И след вота няма да има кабинет

На два брифинга - един рано сутринта и един в късния следобед, от ГЕРБ критикуваха Изборния кодекс, незабавното му публикуване в Държавен вестник в разгара на Великденските празници и експресното назначаване на нова Централна избирателна комисия.

От ГЕРБ заявиха, че сме на прага на конституционна криза и че не са получили покана за консултации с президента на 5 май. Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че служебният кабинет ще продължи да управлява месеци наред и предупреди, че и след предсрочните избори няма да бъде сформирано редовно правителство. Лидерът на ГЕРБ обяви, че с промените в Изборния кодекс се внася хаос, за който отговорност носят президентът Румен Радев и депутатът Слави Трифонов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и шефката на парламентарната група влязоха в спор дали да атакуват пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс.

"Като председател на партията, предай моля те на ПГ, няма да внасяте Избирателния кодекс в КС. Оставете ги да видят българите какво са сгрешили и какво са направили", заяви Борисов.

"Г-н премиер, позволете ми да не се съглася с Вас, защото юристите знаят, че трябва да пазим правото дори от закона. Стигнахме до ситуация, в която трябва да пазим правото от закона", отбеляза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Добре, все едно не си ме чула и го обжалвай", отговори Бойко Борисов.

От ГЕРБ коментираха безпрецедентно бързото обнародване на промените в извънреден брой на Държавен вестник, разпореден на Разпeти петък.

"Целта беше една единствена. ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", заяви Борисов.

В късния следобед, час след като от президентството обявиха, че държавният глава свиква консултации за нов състав на ЦИК на 5 май, от ГЕРБ заявиха, че за разлика от другите партии те научават новината от медиите.

"Този законодателен тероризъм, беше казал навремето Крум Зарков, сега аз го казвам за тяхното. Ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за членове на ЦИК, които президентът ще назначава", каза Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

Рано сутринта премиерът в оставка Бойко Борисов разкритикува начина, по който са приети промените. Без обществено обсъждане с неправителствени организации, без становища от заинтересованите институции и без оценка за въздействието. Според ГЕРБ най-притеснителното било как ще се доставят необходимите машини и как ще се гарантира сигурността на вота.

"100% машинно гласуване. ОК. Кога ще направят обществената поръчка и откъде ще купят още машини, ако трябва. Кога? Това няма ли да се обжалва. Ако се явят още кандидати за машини или вече е избрана и фирмата, която да ги достави. Машина с монопол, произведена във Венецуела. Машини, които в Европа не се ползват", каза още Бойко Борисов, министър-председател в оставка и председател на ГЕРБ.

Според Борисов съмнения буди и неяснотата как ще се гарантира сигурността на машините и доставката им до секциите извън страната.

"С тирове, с лодки, с платноходки, самолети? А там къде ще ги инсталират? Кой ще наблюдава кой чука на тези машини? Или вече и там са създали организация за фалшифициране? Отговорният за хаоса, който ще се създаде, се казва Румен Радев, инструментът депутатът Слави Трифонов", добави Борисов.

ГЕРБ и "Да България" влязоха и в задочен спор заради машините за гласуване. Борисов обяви, че собственикът на фирмата доставчик е спонсор на партията на Христо Иванов. От "Да България" обявиха, че лидерът на ГЕРБ лъже.

"Колегата Иво Мирчев каза днес, че не е вярно, че техен спонсор е г-н Иван Тодоров. Разпечатка от Сметната палата. Името ясно фигурира тук", показа разпечатката депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

"Този Иван Тодоров, който имат предвид ГЕРБ, няма нищо общо със собственика на фирмата, която е за машините, няма нищо общо самият дарител със самите машини. Самият дарител - ЕГН е различно от ЕГН със собственика на фирмата за машините" отговори депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Борисов прогнозира, че редовен кабинет няма да има и след изборите през юли.

"Защото и тогава няма да направят правителство. А ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев. Месеци наред. И това е целта", подчерта Борисов.

Според ГЕРБ така президентът искал служебно да спечели втория си мандат. Бойко Борисов повтори, че няма да се кандидатира за държавен глава и очерта профила на кандидата, който партията му ще издигне.

"Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно различен от сегашния разединител на нацията", каза още премиерът в оставка.

Борисов попита, защо президентът и другите политически сили мълчат за санкциите, които Русия наложи на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 -3
    09:04, 4 май 2021
    Боко,колкото и да плюеш президента,ти си едно тъпо недоносче спрямо него! Бесен си,че утре сдаваш завинаги власта и още повече се гневиш,че 80% от хората ще гласуват за него!Твоят умен и красив го дръж за красота до твоите ПП,които те провалиха във всичко и не го показвай,да не се срами/ако има останало още такова чувство/.Чао,герберски подметки!
    • Sk
      Skynet
      2 -2
      09:47, 4 май 2021
      Радев е готовани н №1 на републиката. Пенсиониран фат мак.
Последни новини