САЩ одобриха първия интерфейс мозък-компютър

Ново устройство, предназначено да помогне на пациентите с инсулт да възстановят контрола на китката и ръката си, бе одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Наречена IpsiH, системата е първото устройство от типа интерфейс мозък-компютър, което някога е получавало пазарно одобрение от FDA.

IpsiHand се състои от две отделни части - безжичен екзоскелет, който е разположен над китката, и нещо подобно на слушалки, чиято задача е да записва мозъчната активност с помощта на неинвазивни електроенцефалографски (ЕЕГ) електроди. Системата се основава на откритие, направено от Ерик Лойтард и колегите му от Медицинското училище във Вашингтонския университет преди повече от десетилетие.

Добре известно е, че всяка страна на мозъка контролира движението на противоположната страна на тялото. Това значи, че ако инсултът увреди двигателната функция от дясната страна на мозъка, движението от лявата страна на човек ще бъде затруднено.

Лойтхард и откритието на екипа му през 2008 г. разкриха, че сигналите за движение на тялото могат да бъдат открити от същата страна на мозъка, но тези сигнали са безполезни, когато противоположната страна на мозъка - онази, която всъщност е отговорна за изпълнението на движението - е увредена. Тази специфична мозъчна активност се нарича "ипсилатерални мозъчни сигнали".

Идеята на новия интерфейс е да се намери начин за откриване на тези ипсилатерални сигнали и използването им за управление на електронна скоба за ръка. През 2017 г. изследователите демонстрираха как пациенти, използващи устройството в продължение на 12 седмици в контекста на рехабилитация, значително подобряват двигателната функция на ръката си.

"Като цяло, всички двигателни увреждания, претърпени от пациент [и невъзстановени в рамките на] шест месеца след инсулт, се считат за постоянни", казва Лойтард. През 2007 г. той съосновава компания, наречена Neurolutions, за да комерсиализира технологията.

"Това, което открихме с устройството, е, че много пациенти могат да получат значително подобрение при възстановяване на движението на горните крайници, когато не бихме очаквали да получат такова. Това всъщност не е вярно за никоя от настоящите терапии за инсулт, насочени към възстановяване на функцията след първоначалния период на рехабилитация", споделя Лойтард.

Пазарното разрешение на FDA за IpsiH бележи първия път, когато устройство за интерфейс мозък-компютър от този вид е одобрено за клинична употреба в Съединените щати. Одобрението се основава предимно на данни от клинични изпитвания, показващи значителни подобрения на двигателната функция, когато устройството се използва в продължение на 12 седмици, около пет пъти седмично, в продължение на поне 10 минути всеки ден.

В момента IpsiHand все още не е достъпно за пациенти. Neurolutions е в началото на комерсиализацията на устройството и има за цел да го направи клинично достъпно по-късно през 2021 година.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини