Ученици творят във Великденската творческа работилница в ЕГ„Христо Ботев“

Учители и ученици се обединиха около предпразничното настроение на  Велики четвъртък и откриха празнична творческа работилница за всеки, който иска да се включи в боядисването на великденски яйца. Организатори на проявата са участниците в клубовете „Творческа работилница“,с ръководител Мария Митрева и „Арт занимания“, с ръководител Ширин Хаджиева. Те  спазиха традицията и демонстрираха умения и креативност в използването на различни техники за боядисване. Учителитезапознаха присъстващите с информация за празника и подредиха изложба със сътвореното от ръцете им.

Боядисването на яйца за най-светлия християнски празник Възкресение Христово е стародавна традиция. Първото яйце се багри в червено и се слага до иконата на Света Богородица. Това повелява традицията на светлия християнски празник. Първото яйце в дома да е именно червеното, което се нарича за здраве и берекет. Отново по традиция то се отделя някъде в къщата, като замества миналогодишното.

За боядисването на останалите яйца участниците развихриха въображението си. Учениците споделиха, че идеята им е да направят яйцата цветни, носещи настроение и усмивки. Декорираха ги в ярки цветовеи различни фигури.

Груповото боядисване  се превърна в традиция, която се очаква с интерес, създава настроение и обединява всички около красотата и добротворството.

С думите: „Весело посрещане на празника!“ младежите отправят и своите пожелания за здраве и благоденствие.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини