Парламентът заработи

С кворум от 175 народни представители и с приета програма на Председателски съвет започна заседанието на парламента днес.

Първа точка в дневния ред предвижда довършване на промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Депутатите ще разглеждат и промените в Изборния кодекс на второ четене. 

От първоначалния дневен ред са отпаднали промените в Закона за политическите партии, които предвиждаха държавната субсидия за политическите формации да се намали на 1 лев, както и предложенията за създаване на две анкетни комисии - за инцидента при Росенец и за полицейското насилие на миналогодишните протести. 

Извънредното заседание започна с декларации, в които парламентарните сили се разграничиха една от друга.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й не е празен чек, който всеки да ползва, както намери за добре. Тя каза, че левицата е готова за диалог за реформа в изборните правила и ред и правосъдие, но не е в договорка нито с ГЕРБ и ДПС, нито с новите партии.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Филип Станев каза, че няма как да работи с партиите на статуквото и това се е видяло от вчерашния провал на заседанието от тяхна страна. Той каза, че Бойко Борисов заслужава Нобелова награда за логика щом казва, че парламентът може да работи, а ГЕРБ го проваля.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че се готви преврат и обвини подкрепилите закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, че са "братство на почтените", което връща услуга на някого със запорирани пари. Той разкритикува защо от дневния ред е отпаднало намаляването на партийните субсидии, а Виктория Василева от "Има такъв народ" му се скара и обяви, че партията й е тук, за да прави каквото искат българските граждани.

Николай Хаджигенов прекръсти парламентарната група "Изправи се! ГЕРБ, вън" и обяви, че полицейското насилие на протестите трябва да се разследва.

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще се разследва и насилието на протестите, и случая "Росенец". Той призова да се затворят бухалките спецсъд и спецпрокуратура, без от това да се прави политика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини