Делото срещу "АстраЗенека" ще се гледа в Брюксел на 26 май

Съд в Брюксел ще разгледа делото, заведено от Европейската комисия срещу "АстраЗенека", на 26 май, съобщиха медии в Белгия.

Предвижда се на тази дата да бъдат изслушани и двете страни във възникналия спор за липсващите доставки от ваксината против ковид на този производител. Ако бъде необходимо, съдът ще насрочи и втора дата за изслушване на страните.

Говорител на ЕК уточни, че е наела по делото външен адвокат. По неговите думи това е позволено от белгийското законодателство и се предприема по силата на договор между правния отдел на комисията и съответната адвокатска кантора.

Предварителните споразумения за доставка на ваксините включват ясни срокове, количества и места на доставка. Според нас тези договорни условия не бяха спазени и затова подадохме иск до съда, подкрепен от държавите в ЕС, поясни говорителят. Той отказа да коментира медийни твърдения, че споразумението с "АстраЗенека" не предвижда наказания за неизпълнение.

Очакваме дозите, които ни се полагат, да бъдат доставени. Очакваме съдът да оцени дали договорните задължения са били спазени, поясни говорителят.

По данни на ЕК от "АстраЗенека" са доставили в първото тримесечие на тази година едва 30 милиона дози от заявени 120 милиона за ЕС. До края на юни се очаква доставка на още 70 милиона, вместо 180 милиона дози, както е заложено в договора.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини